Meghalt a besurranó tolvajfejedelem

Elhunyt Peter Scott, a besurranó tolvajok fejedelmeként ismert betörő, adta hírül a Telegraph brit napilap 2013. március 24-én. A férfi az észak-londoni Islingtonban lévő otthonában halt meg március 17-én, ahol átlag nyugdíjas módjára élte utolsó éveit. A rutinos betörő Nagy-Britannia legtermékenyebb fosztogatója volt, áldozatait különös gonddal válogatta ki a legfelsőbb körökből: arisztokraták, ünnepelt filmsztárok és néha még a királyi család tagjai is azok közé tartoztak, akiket megszabadított értékeitől.

A régi vágású betörő, Peter Scott 1931. február 18-án született Belfastban, és már fiatal korában – jó tanulmányi eredményei ellenére – megmutatkozott különös tehetsége ahhoz, hogy bemásszon a környék lakásaiba, és elcsenjen onnan ezt-azt. Amikor tinédzserként a rendőrség egyszer elkapta, akkor már saját bevallása szerint, több mint százötven betörést követett el. Végül csak tizenkét betöréssel vádolták meg, ami szintén elég nagy dolognak számított.

Miután letöltötte börtönbüntetését, Írországból Londonba költözött, ahol eredeti nevét lecserélte a Peter Scottra, majd munkát vállalt. Kezdetben kidobó emberként dolgozott a brit fővárosban, de hamarosan megunta ezt is, amikor feltűnt neki, hogy a belvároshoz közeli Mayfair és Belgravia luxusnegyedekben az ereszeket, erkélyeket úgy alakították ki, hogy azok szinte felkínálták magukat betörésre. Besurranó tolvajként az igazi sikereit az 1950-es évek végén kezdte el aratni, amikor a börtönben megismert cimborájával, George Chathammel közösen lopóztak be ékszerboltokba és művészeti galériákba.

Élete során számos alkalommal tartóztatták le, de börtönbüntetései nem viselték meg. Peter Scott számára a betörés nem bűnözés volt, csupán kedvelt tevékenység, amelyet megszállottan űzött ötven éven keresztül. A lopott zsákmány árát jellemző módon drága italokra, sportkocsikra, nőkre és elegáns ruhákra költötte. Scott igazi dandy volt a maga nemében, és 1994-ben „szakmai önéletrajzot” küldött magáról a halálhírét először leközlő Telegraphnak, azzal a kéréssel, hogy elhunyta után a róla szóló megemlékező cikkbe pontosan tudja közölni az újság az adatait, legendás betöréseit.

A férfi leghíresebb „áldozatairól” és a lopott értékekről gondos elszámlálást vezetett: állítása szerint mintegy 30 millió font értékben lopott ékszereket, prémeket és műalkotásokat. A meglopott személyeket is nagy becsben tartotta, állítása szerint a „gazembernek” titulált John Aspinall brit állatkert tulajdonos volt a kedvence, akit meglopott. Több híresség között korának legnagyobb női csillagai voltak a gyengéi, meglopta az 1950-es és 60’-as évek leggyönyörűbb filmsztárjait; Elizabeth Taylort, Gábor Zsazsát, Vivien Leight, Lauren Bacallt, Sophia Lorent, Judy Garlandot, Shirley MacLaine-t, és Maria Callas híres görög származású operaénekesnőt is. A legnagyobb értéktől Sophia Lorent szabadította meg, tőle egy 200 ezer fontot érő nyakláncot csórt el, az ügy pedig a szigetország legnagyobb ékszerrablási ügye volt 1960-ban, amikor az Oscar-díjas filmsztár Londonban forgatta a The Millionairess című filmjét.

1998-ban, 67 éves korában három évre volt kénytelen börtönbe vonulni, mert előző évben ellopta a brit Lefevre Gallériából Pablo Picasso híres, Tete de femme című Dora Maarról, a művész szerelméről alkotott rajzát.

Peter Scott életrajzi könyvet írt 1995-ben Gentleman Thief (nyersfordításban: Úriember tolvaj) címmel, amelyben bevallotta, hogy magától II. Erzsébet brit uralkodótól, és a királynő édesanyjától, Erzsébet anyakirálynétól is lopott annak idején. Azonban az ügy soha nem robbant ki, pedig a királynő a világ egyik legbefolyásosabb és legnagyobb sajtófigyelemnek örvendő személyisége. Mindezt Scott azzal magyarázta, hogy Nagy-Britanniában a mai napig érvényben van az úgynevezett DA-Notice nevű kérelem, amikor nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltják a lapszerkesztőségeknek, hogy bizonyos témákban ne jelentessenek meg írásokat. Peter Scott azt írta, amikor betört Erzsébet királynőhöz, akkor is érvénybe lépett a királyi család és a nemzetbiztonság kérésére egy ilyen parancs.

A halálát megelőző években nem jelentkezett betörésekkel, bár nem tudni, hogy valóban felhagyott-e azzal a szakmával, amiről azt mondta, hogy még hetvenévesen is szexuálisan izgatónak találja, és a végletekig felfokozza érzelmileg egy sikeres akció. Scott, akit egyetlen gyermeke, egy felnőtt férfi gyászol, valószínűleg az utolsó régi vágású, macska-módra belopódzó, erkélyajtókon és ablakokon át az épületbe jutó klasszikus tolvaj volt.

Mészáros Márton

Peter Scott besurranó betörő (1931-2013) - A felvétel 1998-ban készült -

Peter Scott besurranó betörő (1931-2013) – A felvétel 1998-ban készült –

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: