Meghalt Roger Ebert, a világ leghíresebb filmkritikusa

2013. április 4-én délután elhunyt Roger Ebert amerikai filmkritikus, a világ legtermékenyebb és abszolút leghíresebb filmkritikusa. Ebert 70 éves volt. Élete utolsó éveiben csak számítógéppel szintetizált beszéddel és írásban tudta kifejezni magát, mégis haláláig töretlen népszerűségnek örvendett.

Ebert több mint tizenöt könyvet írt, beleértve éves filmkönyveit, amelyek túlnyomó részben saját kritikáit tartalmazták. 1975-ben Pulitzer-díjjal ismerték el, ezzel ő lett az első filmkritikus, akinek munkásságát a legrangosabb újságírói díjjal ismerték el. Roger Ebert televíziós műsora tette igazán híressé, kritikáit pedig több mint kétszáz újság vette át, több tucat lap haláláig publikálta írásait. 1967 óta a Chichago Sun-Times hasábjain jelentette meg írásait, az utóbbi időben azonban saját blogján is közzétette filmkritikáit.

Ebert az 1960-as évektől összeállította az adott évben bemutatott mozifilmek közül a kedvenc filmjei listáját, tavaly például Ben Affleck Oscar-díjas filmje, az Argo-akcio (Argo) lett a befutó nála. 2005-ben a hollywoodi Hírességek Sétányán filmsztárok és legendás rendezők, producerek mellett csillagot kapott, 2007-ben pedig a Forbes magazin az Egyesült Államok legbefolyásosabb szakírójának nevezte őt.

Roger Ebert római katolikus neveltetése miatt kiállt a keresztény filmek mellett is, többször kifejezve véleményét arról, hogy a filmesek gyakran tudatlanul és a vallásos emberre sértő módon használják a különböző egyházzal kapcsolatba hozható személyek, tárgyak ábrázolását. Ennek ellenére magát nem ateistának, hanem agnoszticizmus pártinak vallotta.

A művész két nappal a halála előtt írta meg, hogy kiújult a rákbetegség, ezért kénytelen szünetet tartani több mint negyven éve tartó pályafutásában. Ebert szervezetét az elmúlt évek során teljesen tönkre tette a ránk, emiatt több műtéten és kemoterápián esett át azóta, hogy 2002-ben pajzsmirigyrákot, nem sokkal később pedig nyálmirigyrákot. Az egyik beavatkozás következtében képtelen volt már beszélni és enni, ezért egy speciális számítógép segítségével volt csak képes kommunikálni.

A népszerű kritikus tavaly decemberben elesett és eltörte a csípőjét, de csak a halála előtti napokban derült ki, hogy ezzel egyidőben kiújult nála a rák és az okozta a legjelentősebb fájdalmait. A művész ideiglenes visszavonulásakor azt írta, hogy ha felépült a betegségből, továbbra is szeretne dolgozni, de már csak azokról a filmekről fog írni, amiről szeretne, és papírra veti betegségének históriáját is.

Mészáros Márton

Roger Ebert amerikai filmkritikus (1942-2013)

Roger Ebert amerikai filmkritikus (1942-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: