Belmondo 80

2013. április 9-én töltötte be nyolcvanadik életévét Jean-Paul Belmondo francia színész. A világhírű filmsztár az 1950-es évek óta filmezik, és röpke tíz esztendő elég volt neki ahhoz, hogy évtizedeken keresztül a francia film legnagyobb csillaga legyen Alain Delonnal együtt. Teljesítményét a Becsületrenddel, a legrangosabb filmes elismeréssel, a Cézár-díjjal és a cannes-i filmfesztivál életműdíjával ismerték el.

Jean-Paul Belmondo francia színész

Jean-Paul Belmondo francia színész

Leghíresebb filmjeit és alakításait nehéz lenne felsorolni, de az igazi ismertséget 1960-ban a legendás Jean-Luc Godard Kifulladásig (À bout de souffle) című filmjével aratta, de A bolond Pierrot (1965), A betörés (1971) és A profi (1981) is leghíresebb filmjei közé tartozik. Korosztályok példaképe lett, népszerűségét csak tovább növelte, hogy még ötven évesen is ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, saját maga hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is.

Habár többször kijelentette, hogy nem akar a francia film „repkedő nagypapája” lenni, 1998-ban utoljára összeállt Alain Delonnal és elvállalták a főszerepet a Két apának mennyi a fele? (Une chance sur deux) című akcióvígjátéknak, amely az 1998-as év egyik legnézettebb francia filmje lett. Azóta már csak négy filmben játszott hajlott kora miatt, de a tavalyi év végén új filmet forgatott, amelyet idén mutatnak be a mozik.

Akkortájt, amikor elérte a középkort, a filmezés mellett nagy hangsúlyt kezdett fektetni régi szerelmére, a színházra is. Az 1980-as évektől számos darabban szerepelt, 1990-ben mutatták be Párizsban a Cyrano de Bergerac című színművet, amelynek címszereplőjeként minden előadás után állótapsot váltott ki a közönségtől. Egy évvel később megvásárolta a Théatre des Variétés színházat, amelynek színpadján egykor maga is fellépett.

Jean-Paul Belmondo nem volt soha az a kifejezett férfiszépség, ennek ellenére vonzereje és férfias megjelenése már fiatalkorától kezdve elcsavarta a női fejeket. A világsajtó érdeklődésének középpontjába gyakran került nőügyeivel (együtt élt Ursula Andress svéd színésznővel, az egykori Bond-lányt kora legszebb nőjének tartották), de örök társa, Alain Delon több skalpot szerzett nála ezen a téren. Belmondo két alkalommal házasodott, négy gyermek édesapja, a legkisebb gyermeke, Stella 2003-ban született, amikor Belmondo hetvenéves volt. Legutóbbi élettársa, Barbara Gandolfi belga Playboy-modell negyvenkét (!) évvel volt fiatalabb nála, a pár négy év után vált külön. A művész időskori népszerűségét a nők körében mi sem mutatja jobban, hogy 1995-ben, hatvankét évesen még a brit Empire magazin olvasói minden idők 100 legszexisebb sztárjai közé sorolták.

A világsztár idős korára sem mellőzte a sportot életéből, de ennek ellenére több ízben kórházi ápolásra szorult: 1999 decemberében szívpanaszokkal szállították kórházba, 2001-ben kisebb agyvérzést kapott, 2006-ban pedig combnyaktörést szenvedett. Ennek ellenére töretlen életkedvvel jelenik meg a nyilvános eseményeken, szakítása óta pedig bátyjával és barátaival tölti idejét.

Mészáros Márton

Jean-Paul Belmondo francia színész és akkori párja, Barbara Gandolfini belga topmodell egy 2011-ben készült felvételen

Jean-Paul Belmondo francia színész és akkori párja, Barbara Gandolfini belga topmodell egy 2011-ben készült felvételen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: