Jirí Menzel egy igazi mókamester

A huszadik alkalommal megrendezett Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra érkezett Magyarországra Jirí Menzel Oscar-díjas filmrendező. A 2013. április 5. és 13. között tartott filmes seregszemle zsűrielnöki feladatát vállalta el a cseh újhullám nagymestere, mint mondta, azért mert kapott egy felkérést és azt örömmel elfogadta, illetve azért, mert ezzel, hogy megtekintette a versenyszekcióban indult tíz filmalkotást és a különböző filmek nagy részét, egész évre kipipálhatta az általa utált mozizást.

A művész egyhetes budapesti látogatása alatt a budai Hilton hotelben szállt meg, szabadidejében pedig megpróbálta bejárni a fővárost. Többször tett sétákat Budapest belvárosában és részt vett a VAM Design Centerben tartott Staropramen országkirándulás elnevezésű programon. Jirí Menzel filmjeiben rendre visszatérő motívum a sörivás és jelen van maga a sör is, de a filmes egyébként nem szereti a sört, ha már alkoholos italról van szó, akkor a borokért van oda. Ennek ellenére az utóbb említett rendezvényen lelkesen írta alá a sörösüvegeket.

A TV2 Tények című műsorába is meghívták, ahol interjú készült vele. A felvételek előtt mosolyogva, bolondozva üdvözölte a magyar stábot, elbújt a műsor pulpitusa mögé és folyamatosan viccelődött. Előzőleg a rá várakozó operatőrökre locsolta az ásványvizes palackja tartalmát az utcán, majd a stúdióban magára és Andor Éva műsorvezetőre borította vizét, aminek letörlése mókás perceket szerzett mindkettejüknek. A műsor végén kedvesen a vállára dőlt a Tények Este híradósának, majd amilyen jókedvűen érkezett olyan vidáman távozott. A Titanic utolsó előtti napján interjúkat adott a magyar médiumoknak, elsősorban filmes koncepciójú lapoknak, de az MTI is interjút készíthetett vele. Magyarországi tartózkodása alatt „Hrabal habbal” címmel nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetett Bohumil Hrabal cseh író – forgatókönyvíró-társa – születésének jövőre esedékes 100. évfordulója alkalmából. A magyar kisfilmes fesztivál pályázóinak Hrabal életének és munkásságának motívumait, a hrabali életérzést vagy stílust kell feldolgozniuk.

A Titanic Filmfesztivál záróünnepségére érkező rendezőt az Uránia mozi előtt csíptem el. A 75 éves rendező, aki előző napon megkért egy újságírót, hogy ne bácsizza, meglepően fitten és fiatalosan fest személyesen is. Társaságában a tolmácsként segítő Szabó G. László újságíró és egy fotósnő volt csak – semmi felhajtás, puccparádé, sztárallűr, megjátszás. Jirí Menzelt a Rákóczi úti buszmegálló mellett, az Uránia előtt alig néhány ember vette észre, közülük is csak nekem és két asszonynak volt kedve odamenni hozzá. A világsztár – aki fél órával a zárógála kezdete előtt érkezett – éppen Szabó G. László fülébe súgott valamit, amikor odaértünk. Befejezte a mondatot, „Ahoj” köszönt nekem, majd készségesen vállalta, hogy névre szóló autogramot ad a füzetembe. Menzel számára egyáltalán nem ismeretlenek a magyar nevek, mint ahogy az később kiderült. A dedikálások után hajlandó volt közös képet készíteni velem is, méghozzá nem is egyet, hanem hármat egyszerre. Aztán kezet ráztunk és következtek a többiek. Én már a zebrán mentem át, amikor láttam, hogy Jirí Menzel besétál a vörös szőnyegen az Urániába. (Estig pedig megszületett a döntés is: zsűrielnökként két zsűritársa egyetértésében Ausztrália legutóbbi Oscar-díjra nevezett filmjét, a Lore című alkotásnak ítélték a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 euróval járó fődíját,  Hullámtörők díjat.)

Jiri Menzel évtizedek óta jár Budapestre, nagyon szereti a magyarokat, szoros barátság fűzi Oscar-díjas kollégájához, Szabó Istvánhoz. Menzel legutóbbi filmjében, az Őfelsége pincére voltam című alkotásban Szabó István tűnt fel egy jelenet erejéig, a legutolsó Szabó-filmben, Az ajtóban pedig ő vállalt egy kis szerepet, de a magyar rendező korábbi filmjében, a Rokonokban is játszott, magyarra pedig maga Szabó István szinkronizált le. A kiváló cseh rendező díjnyertes rendezései mellett továbbá szerepelt Szilágyi Andor, Koltai Róbert, Simó Sándor, Maár Gyula filmjeiben is, de néha saját alkotásaiban is feltűnik egy cameo-szerepben, mint ahogyan azt Alfred Hitchcock is tette. A filmtörténet egyik legnagyobb alakja fiatalon kicsit szerelmes volt Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznőbe, a Nemzet Színészébe, akit legutóbb 75. születésnapján köszöntött fel személyesen meglepetésvendégként az MTV stúdiójában. A mókamester rendező ezúttal is felhívta Törőcsik Marit.

Mészáros Márton

Jiri Menzel Oscar-díjas cseh filmrendezővel Budapesten 2013. április 13-án

Jiri Menzel Oscar-díjas cseh filmrendezővel Budapesten 2013. április 13-án

Egy hozzászólás to “Jirí Menzel egy igazi mókamester”

  1. Gyóker Says:

    Márton, ön egy akkora zseni, hogy sokakkal ellentétben sikerült helyesen Jirí Menzelként leírnia e nagyszerű rendező nevét. Sokan ugyanis Jirziként írják tévesen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: