Megromlott XVI. Benedek pápa egészsége

„Haldoklik XVI. Benedek pápa” – ilyen és ehhez hasonló hírek járták be a világsajtót 2013. április 13-án, miután az El Mundo spanyol napilap vatikáni tudósítója súlyosan megromlottnak nevezete a február 28-i hatállyal lemondott szentatya egészségi állapotát. Ezt követőn a Twitter és a Facebook közösségi oldalakon hamis gyászhírek is megjelentek a pápáról, amelyek tévedésnek, vagy egy vicces kedvű személy „mókájának” bizonyultak.

Ezt követően Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője cáfolta a híreket, alaptalannak nevezte a nemzetközi média értesüléseit. “XVI. Benedek nem beteg, egészségi problémáit idős kora okozza” – mondta Lombardi. A szóvivő hozzátette azt is, hogy jelenleg a pápai nyári lakban, Castel Gandolfóban a visszavonult pápa 86. születésnapjára készülnek, amelyet április 16-án ünnepel. Az ünnepségre már az egyházfő bátyja, Georg Ratzinger is megérkezett. Frederico Lombardi tájékoztatása szerint XVI. Benedek pápa májusban visszaköltözik a Vatikánba, a Mater Ecclesiae kolostorban számára kialakított rezidencián fogja tölteni élete hátralévő részeit.

A Corriere della Sera olasz napilap Attilio Maseri kardiológus professzorra, II. János Pál pápa és II. Erzsébet brit királynő volt orvosára hivatkozva azt írta, a lemondott egyházfő megromlott kinézete mögött valószínűleg a “nyugdíjazás utáni sokk” húzódhat meg, amely szinte minden idős embernél jelentkezik, aki évtizedek után távozik posztjáról. Az egyházfő ezen kívül természetesen több egészségügyi problémával küzd: egyik szemére félig megvakult, károsodott a hallása, már csak bottal képes közlekedni és le van fogyva. Csak lemondásakor derült ki, hogy még pápává választása előtt pacemakert kapott, amelyet idén cseréltek ki.

XVI. Benedek utódját, az argentin származású Ferenc pápát napra pontosan egy hónapja, március 13-án este 7 óra 6 perckor választották meg pápának. A jelenlegi és a lemondott egyházfő azóta már találkozott.

Mészáros Márton

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: