A hírnév rövidebbé teszi az életet

A sztárok rövidebb ideig élnek, mint az átlagemberek – erre a megállapításra jutottak ausztrál kutatók – a Queenslandi Egyetem és a New South Wales-i Egyetem munkatársai – 2013. április 19-én. A felmérés a The New York Times amerikai lap 2009 és 2011 között közzétett gyászjelentéseinek vizsgálatával készült el, miután a felmérést végző személyek mintegy ezer-ezerötszáz nekrológot átböngésztek, a QJM című nemzetközi orvosi folyóiratban publikálták a megállapítást.

Az ausztrál felmérés szerint a színészek, énekesek, zenészek és a sportolók halnak meg a leghamarabb a hírességek közül, ők átlagosan 77 évig élnek. Az írók, képzőművészek és zeneszerzők átlagosan 79 évet ének. A tudósok 82 évet, a híres üzletemberek és politikusok pedig körülbelül 83 évet. Az elemzés a halálesetek okaira is kitér, mint írják, legtöbb esetben a hírességekkel rákbetegség, abból is tüdőrák végez leggyakrabban.

Richard Epstein professzor összegzése szerint nem bizonyít semmit a felmérés eredménye, de mindenesetre érdekes adatokkal szolgál, amelyek alapján különböző következtetéseket vonhatnak le. A vizsgálatot legjobban Hollywood aranykorának két legendás színésze cáfolja meg: Kirk Douglas, az Oscar-díjas színészlegenda idén tölti be 97. születésnapját, magyar születésű pályatársa, Gábor Zsazsa pedig az év elején ünnepelte 96. születésnapját.

Mészáros Márton

Kirk Douglas és Gábor Zsazsa hollywoodi színészlegendák

Kirk Douglas és Gábor Zsazsa hollywoodi színészlegendák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: