Meghalt Horthy Istvánné

2013. április 18-án kelet-angliai Lewsben lévő otthonában elhunyt Horthy Istvánné Edelsheim-Gyulai Ilona. A kormányzó-helyettes felesége 95 éves volt.

A nagyasszony 1918. január 14-én született Budapesten marosnémethi és nádaskai grófi címmel. Szülei ifjabb gróf Edelsheim-Gyulai Lipót és verőczei gróf Pejacsevich Gabriella voltak. Ilona huszonkét évesen ment hozzá 1940-ben a harminchat éves vitéz nagybányai Horthy István kormányzó-helyetteshez, Horthy Miklós kormányzó fiához. A pár először a pesti Operaházban találkozott. A gépészmérnök, repülő főhadnagy Horthy István ekkor már a MÁVAG vezérigazgatója volt és saját maga vezette azt a gépet, amivel nászútjukat tették meg Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

Horthy Istvánné Edelsheim-Gyulai Ilona (1918-2013), a néhai kormányzó-helyettes felesége

Horthy Istvánné Edelsheim-Gyulai Ilona (1918-2013), a néhai kormányzó-helyettes felesége

A Horthy-házaspárnak egy gyermeke született, 1941-ben jött világra Horthy István (muszlim neve szerint: Sharif), akit a magyar sajtó a nép után csak „Istvánkának” nevezett. A kormányzó fia, 1942. augusztus 20-án repülőgép szerencsétlenségben vesztette életét, özvegye egyedül nevelte fel fiát és megőrizte közéleti, társadalmi szerepét. Páratlan szépsége, karizmája és határozott jelleme azonnal példaképpé avatta egész Magyarországon. Az 1940-es évek első felében egyfajta multifunkcionális, széleskörben populáris first lady volt, aki az állami ünnepségeken és hivatalos eseményeken kívül rengeteg karitatív munkát végzett. A második világháború alatt önkéntes ápolónői képzésen vett részt az egyik pesti hadikórházban, több tucat zsidót mentett meg a németek elől. A Jurányi úti kórházban és a Sziklakórházban is dolgozott.

1944-ben közreműködött a háborúból való kiugrási kísérletben. Még ebben az évben a nyilas hatalomátvételkor a németek Ausztriába hurcolták Horthy Miklós kormányzót és családját, köztük Ilona asszonyt is. Az amerikaiak csak 1945. április 30-án szabadították ki őket fogságukból. Ezt követően még három évig maradtak foghelyük területén, Weilheimben, majd egy rövid kitérő után a portugáliai Estorilban vonultak emigrációba.

Özvegy Horthyné később megházasodott, második férje Guy Bowden brit ezredes volt. Az 1989-es rendszerváltás után rendszeresen járt haza Magyarországra, utoljára 2009-ben látogatott szülőhazájába, akkor Kenderesen, a Horthy-család egykori kastélyának területén tartott rendezvényen vett részt. Éveken keresztül kérte és megtett minden lépést azért, hogy végakaratának megfelelően Portugáliában eltemetett apósa hamvait hazaszállíthassák Kenderesre. Végül 1993-ban került sor az ünnepélyes újratemetésre, az 1920 és 1944 között hatalmon lévő kormányzó hamvait a családi kriptában helyezték el.

Gróf Edelsheim-Gyulai Ilonát 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével ismerték el a második világháború idején kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért, valamint a portugáliai magyarság körében végzett munkássága elismeréseként. 2001-ben jelent meg kétkötetes Becsület és kötelesség című életrajzi könyve, 2011-ben pedig Budapest I. kerületének díszpolgárává avatták.

Az ország elhagyása után 56 évet élt Portugáliában, halála előtt két évvel – 93 évesen – költözött Angliában élő fiához. Végakarata szerint őt is a Horthy-kriptában helyezik örök nyugalomra.

Mészáros Márton

Horthy Istvánné Edelsheim-Gyulai Ilona (1918-2013), a néhai kormányzó-helyettes felesége

Horthy Istvánné Edelsheim-Gyulai Ilona (1918-2013), a néhai kormányzó-helyettes felesége

Hírdetés

Egy hozzászólás to “Meghalt Horthy Istvánné”

  1. András Martin Says:

    Volt szerencsém találkozni és néhány szót váltani vele, mikor könyvét Kecskeméten dedikálta. A becsület, a jóság csak úgy sugárzott belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: