Régi minaretet romboltak le Szíriában

2013. április 24-én a földdel tették egyenlővé az umayyadi mecsethez tartozó 11. századi minaretet Aleppoban, a világörökség részéhez tartozó muszlim mecsethez tartozó épületet a két éve tartó szíriai polgárháború egyik összecsapása között rombolták le.

A szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az antidemokratikus kormány ellen fellázadt felkelők robbantották fel az ezeréves minaretet, azonban független megfigyelők úgy vélik, az állami hadsereg tankjainak tüze pusztította el az imahelyet. Az persze más kérdés, hogy a látott tankokat a lázadók akár az államtól is elfoglalhatták, de mivel a mecset területe a felkelők kezén volt, valószínűbbnek tűnik, hogy kormánykatonák semmisítették meg az épületet.

A nemzetközi hírügynökségek felvételein jól látható, hogy az értékes minaretből nem maradt semmi, csak kőtörmelék. A mecset további részei, amelyeket a 12. században építettek, szintén súlyosan megrongálódtak a tűzharc és a bombázások során. A folyamatban lévő szíriai polgárháború során 63 ezer 800 ember vesztette életét a nemzetközi szervek előző hónapi jelentése szerint, de ez a szám magasabb lehet, hiszen ez „csak” azt mutatja, hogy ennyi halottat dokumentáltak az önkényuralmat gyakorló Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen kirobbant szabadságharc alatt.

Mészáros Márton

A szíriai umayyadi mecsethez tartozó 11. századi minaret romjai Aleppoban 2013. április 24-én

A szíriai umayyadi mecsethez tartozó 11. századi minaret romjai Aleppoban 2013. április 24-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: