Letette az esküt Vilmos Sándor, az új holland király

2013. április 30-án délelőtt Beatrix holland királynő aláírta lemondási nyilatkozatát az amszterdami királyi palotában. A 75 éves uralkodó ezzel átadta trónját 46 éves fiának, Vilmos Sándor trónörökös hercegnek. Amikor Beatrix január 28-án bejelentette lemondási szándékát, a királyi palota közleményében az állt, hogy az új uralkodó V. Vilmos néven foglalja el a trónt, de később javították a hírt, mivel az új király Vilmos Sándor néven kezdi meg uralkodását. A lemondási nyilatkozat után a királynő vidáman kacsintott, megszorította fia kezét, majd Vilmos Sándor és annak hitvese, Maxima társaságában kiléptek a palota erkélyére, ahonnan a rájuk várakozó több ezreket köszöntötték.

Beatrix lemondott holland királynő unokáival, Alexia, Katalin-Amália és Ariane hercegnőkkel fia, Vilmos Sándor holland királlyá történő beiktatási ünnepségén az amszterdami Nieuwe Kerk székesegyházba 2013. április 30-án

Beatrix lemondott holland királynő unokáival, Alexia, Katalin-Amália és Ariane hercegnőkkel fia, Vilmos Sándor holland királlyá történő beiktatási ünnepségén az amszterdami Nieuwe Kerk székesegyházba 2013. április 30-án

Az új király hivatalos beiktatására ezután került sor, a ceremónia az amszterdami Nieuwe Kerk székesegyházban (Újtemplom) délután két órakor vette kezdetét. A beiktatási ünnepségen nem koronázták meg Vilmos Sándort és csupán a királyi méltóság egyetlen jelét viselte, az uralkodói palástot. Az új uralkodók méreteire igazított, vörös bársonyból készített évszázados palást, amelyet arany oroszlán hímzések díszítenek, nem tartozik a hivatalos uralkodói jelképek (korona és jogar) közé, de szimbolikus jelentőséggel bír Hollandiában. Egyébként a királyi koronát és a jogart templomban őrizték a díszőrség tagjai.

Vilmos Sándor király felemelt újjal az álló, kétezer fős vendégsereg előtt arra tett esküt, hogy a Holland alkotmány előírásait minden körülmények között megtartja, országa függetlenségét megvédelmezi, a közjó előmozdítására fog törekedni és királyi teendőit lelkiismeretesen fogja ellátni. Az eskütételt követően a ceremóniamester  “Éljen a király!” felkiáltással tudatta a templom előtti zsúfolásig megtelt téren várakozó tízezer emberrel, hogy hivatalosan is új királya van Hollandiának, majd háromszoros “hurrá!” kiáltással zárta bejelentését.

A beiktatási ünnepségen a holland kormány és politikai elit (többek között José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár) jelen volt, valamint számos európai uralkodócsalád képviselte magát. Egy hivatalban lévő uralkodó tisztelte meg az új királyt jelenlétével, II. Albert monacói herceg egyedül jelent meg az eseményen, de trónörökösök szép számmal voltak: Károly walesi herceg, brit trónörökös és felesége, Camilla cornwalli hercegnő, valamint Fülöp spanyol trónörökös és hitvese, Letizia hercegnő, Viktória svéd trónörökös és férje, Dániel herceg, Naruhito japán trónörökös, Vilmos luxemburgi trónörökös és Fülöp dán trónörökös-herceg is a templom soraiban ült.

Az új uralkodó beiktatási ceremóniája után kilépett az ünneplő nép közé, ahol hatalmas üdvrivalgás és taps fogadta. Hivatalának elfoglalásával napokig tartó rendezvénysorozat kezdődött, a főváros utcáin mintegy száz különböző program keretében ünneplik Vilmos Sándor uralkodásának megkezdését.

Az 1967. április 27-én született Vilmos Sándor hercegként korábban nem tudott maga mögött kiemelkedő népszerűséget: tizenegy évesen egy nyilvános fotózáson azt mondta, hogy pokolba kívánja a sajtót. Innentől kezdve koránt sem volt fényes kapcsolata a médiával, fiatalon a sajtóban „Sörherceg” (Prinz Pilsje) néven csúfolták, miután megjelent róla egy felvétel, amelyen sört ivott. Ezzel kapcsolatban később úgy fogalmazott, hogy bánja, amiért egy róla készült kép nagyobb érdeklődést vált ki, mint az, hogy hosszú éveken keresztül készült fel a rá váró uralkodói feladatra. 2009-ben kisebb botrányba cseppent, amikor kénytelen volt eladni a mozambiki luxusvilláját, mert országában felháborodást váltott ki, hogy a világ egyik legszegényebb országában milliárdos nyaralót építetett családjának. Két ével később azért került a média össztüzébe, mert a királynők napjai ünnepségen részt vett egy bizonyos vécékagyló hajító versenyen. A dolog pikantériája, hogy ekkor Vilmos Sándor az ENSZ víz- és egészségügyi tanácsadó testületének elnöke volt, így még kínosabb volt, hogy angol vécéket hajigál, amikor a világon 2,6 millió embernek nincs is illemhelye.

Vilmos Sándort azonban az elmúlt években igazán megszerette a 17 millió holland alattvaló, gyakran hívták különböző rendezvényekre és nyilvános eseményre, több tucat tiszteletbeli elnök címet kapott. Argentin születésű feleségétől, Maxima királynétól három gyermeke született és egy közelmúltban adott televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy nem tartja magát annyira protokollárisnak, hogy gondot jelentsen számára, ha valaki nem “felségnek” hívja.

Az új királynak Katalin-Amália hercegnő a trónörököse. A most 9 éves királyi felség trónra lépésekor negyedik alkalommal fog nő ülni a holland trónon, ugyanis a most beiktatott király édesanyja, Beatrix, nagyanyja, Julianna és dédanyja, Vilma királynő is női uralkodó volt.

Mészáros Márton 

Vilmos Sándor holland király beiktatási ünnepségén feleségével, Maxima királynéval az amszterdami Nieuwe Kerk székesegyházban 2013. április 30-án

Vilmos Sándor holland király beiktatási ünnepségén feleségével, Maxima királynéval az amszterdami Nieuwe Kerk székesegyházban 2013. április 30-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: