Simon Pereszt fogadta Ferenc pápa

A márciusban megválasztott Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Simon Peresz izraeli elnököt a Vatikánban 2013. április 30-án. Az argentin származású új egyházfő eddig csak Cristina Kirchner argentin államfőt fogadta, illetve közel egy tucat vezetőt, aki beiktatási ünnepsége után járultak elé. Magánkihallgatásként viszont ez volt a második alkalom, hogy államfővel találkozott.

Simon Peresz a találkozón fél órán keresztül beszélgethetett Ferenc pápával. A római katolikus pápa és a zsidóállam vezetője többek között a Közel-Kelet társadalmi és politikai helyzetéről tárgyalt. Peresz az egyházfőt arra kérte, hogy „imádkozzon mindannyiunkért”, a találkozó végén pedig közölte vele, hogy Jeruzsálembe hívja egy látogatásra nemcsak a saját, hanem Izrael egész népének nevében. Az izraeli elnök egy Bibliát ajándékozott a pápának, amelyben dedikációként A királyok első könyvének sorát írta: „hogy minden sikerüljön, amit csak teszel, amibe csak belefogsz”.

Peresz háromnapos olaszországi látogatáson tartózkodik az országban. Az idén 90. születésnapját ünneplő elnök a frissen beiktatott Enrico Letta olasz kormányfővel is találkozott, az olasz kormánnyal többek között a szíriai polgárháborúról, a közel-keleti békefolyamat előmozdításáról és az iráni atomprogramról értekezett. Az 1994-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett izraeli elnököt május elsején a békéért tett erőfeszítéseiért kitüntetik: Assisi Szent Ferencnek, a ferences rend alapítójának a szülővárosában, a róla elnevezett Assisiben veszi át az itáliai városka díszpolgári címét és a békedíjat a helyi Szent Ferenc-bazilikában.

Mészáros Márton

Simon Peresz izraeli elnök és Ferenc pápa a Vatikánban 2013. április 30-án

Simon Peresz izraeli elnök és Ferenc pápa a Vatikánban 2013. április 30-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: