Gatsby nyitotta a cannes-i filmfesztivált

2013. május 15-én este Baz Luhrmann ausztrál filmrendező A nagy Gatsby (The Great Gatsby) című filmjének díszbemutatójával hivatalosan kezdetét vette a 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A megnyitóünnepség rengeteg érdeklődőt vonzott az illusztris vendégeken kívül.

Az esti vetítés előtt Audrey Tatou francia színésznő köszöntötte a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében a filmszakma mintegy ezer résztvevőjét. A közönség álló ovációval fogadta a többszörös Oscar-díjas amerikai filmmogult, Steven Spielberget, aki hosszú évek győzködése után vállalta el a zsűrielnöki feladatot. Spielberg a színpadon azzal humorizált, hogy egyidős a fesztivállal, mivel 66 éves ő maga is.

F. Scott Fitzgerald világhírű, az Egyesült Államokban kötelező olvasmányként regisztrált regényéből forgatott A nagy Gatsby háromdimenziós feldolgozása igazi szenzációnak számít. A film bemutatójára háromezer ember volt hivatalos, köztük olyan nagy nevek, mint Julianne Moore vagy Cindy Crawford. A film szereplőgárdája a film 1920-as éveket idéző zenéjére vonult végig a vörös szőnyegen, a címszereplő Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire amerikai színészeket, valamint a film női főszereplőjét, Carey Mulligan brit színésznőt és Lana Del Rey brit énekesnőt, akinek dala a filmzenéjét képezi, a szakadó eső ellenére ezer rajongó várta.

A május 26-ig tartó filmes seregszemlén 84 filmet mutatnak be, a versenyprogramban húsz alkotás verseng az Arany Pálma fődíjért. Idén csak egyetlen magyar film kerül bemutatásra, Nagy Dénes első rendezése, a Lágy eső című rövidfilm, amelyet május 23-án a Rendezők kéthete elnevezésű szekcióban vetítenek. Továbbá az Avery Rimer rendezte Halfway Somewhere Else című 19 perces rövidfilm is vetítésre kerül a cannes-i filmfesztiválon, amelyben az egyik főszerepet Bordán Lili hollywoodi magyar színésznő játssza.

Mészáros Márton

Leonardi DiCaprio amerikai színész A nagy Gatsby című filmje díszbemutatóján a 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2013. május 15-én

Leonardi DiCaprio amerikai színész A nagy Gatsby című filmje díszbemutatóján a 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2013. május 15-én

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: