Elvesztették nézőiket a kormánypárti színházak

A második Orbán-kormány megválasztása óta kinevezett színigazgatók által vezetett színházak nézőszáma drasztikusan csökkent, amely minden bizonnyal az új igazgatók kinevezésével áll kapcsolatban. A fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága hozta létre a fővárosi színházak 2012-es pénzügyi beszámolóit 2013. május 14-én. Az adatok szerint a tizenhárom budapesti színház közül kettő vészesen sok látogatótól esett el.

A két érintett színház nem más, mint a József Attila Színház és az Újszínház. A 2012. február 1-jei hatállyal igazgatónak kinevezett Dörner György által vezetett Újszínházból számos művész távozott és több demonstrációt tartottak az új vezetőség ellen. Az ügy nemzetközi visszhangot keltett annak ismeretében, hogy a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság szakmaiatlannak és szakszerűtlennek minősítette Dörner pályázatát, Tarlós István főpolgármester mégis őt nevezte ki. A kinevezése óta a látogatottság nagymértékében csökken, s habár vannak teltházas előadások, a tavalyi évben voltak olyan darabok, amelyeknek előadását azért kellett lemondani, mert a nézőtér negyede sem telt be az előadás előtti napokon. A most közzétett adat szerint az Újszínház 20 ezer látogatót vesztett a tavalyi évben: a jegyárbevétel 58 százalékra esett vissza, évi 94 millióról 55 millió forintra.

Még súlyosabb a helyzet a József Attilában. Nemcsák Károly színművész, akit az ország nagy része a Szomszédok című sorozat Vágási Ferijeként ismer, 2011. július 21-től vezeti a József Attila Színházat. A színházban az előző évi 116 156 nézőszám 2012-re 76 701-re csökkent, vagyis mintegy negyvenezer emberrel lett kevesebb a nézők száma.

Az ország leglátogatottabb színházai továbbra is a Nemzeti Színház, a Madách Színház és a Centrál Színház. Alföldi Róbert, a Nemzeti távozó igazgatója az Index internetes hírportálhoz eljutatott közleményében úgy fogalmazott, hogy „2012 végén a főváros kulturális vezetése tárgyalásokat folytatott velem arról, hogy a Nemzeti Színház vezetése után vegyem át az Újszínház vezetését, mivel a főváros is úgy ítéli meg, hogy a színház új vezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezen szándékától a főváros kulturális vezetése később elállt”.

Várhatóan a Nemzeti Színház évek óta tartó kiemelkedő nézettsége a 2013/2014-es évadtól visszaesést fog mutatni, miután Alföldi helyét Vidnyányszky Attila veszi át. Számos színházlátogató már most megmondta, hogy nem fog elmenni Vidnyánszky által rendezett előadásokra, és megpróbálják majd bojkottálni, megzavarni az új vezetésű Nemzeti előadásait.

Mészáros Márton

Az Újszínház társulata

Az Újszínház társulata

Hírdetés

Egy hozzászólás to “Elvesztették nézőiket a kormánypárti színházak”

  1. Petz Katalin Says:

    “Jó pap holtig tanul.” vs. “A tehetség mindent megtanul, a zseni mindent tud.” Szerintem tanulj még sokat!!!!! Időd van és rád fér!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: