Erzsébet királynő embernek érzi magát a lovak között

A brit közszolgálati média, a BBC új dokuemtumfilmet forgatott II. Erzsébet brit királynőről. A The Queen: A Passion For Horses című film az uralkodó lovak iránti szeretetéről szól. Erzsébet a mai napig lovagol, gyakorta fejkendőben, esőkabátban – kíséret nélkül.

A műsor hitelességét a királynő személyzete ellenőrizte, a felvételek pedig többek között a Windsor-ház sandringhami és balmorali birtokain készültek. A film egyes képsorain az a momentum látható, amikor április végén a királynő 87. születésnapján nem állami ünnepségen, vagy díszvacsorán vett részt, hanem Wiltshire-be látogatott, hogy megtekinthesse öt lovát. Mrs. Rhodes, a királynő unokahúga is megszólal a filmben, aki úgy gondolja, Erzsébet királynő a patás állatok között kiszakadhat uralkodói mivoltából, és rövid ideig, de embernek érezheti magát.

“Tudják, azt hiszem, amikor nagyon régen királynő lett, fel kellett áldoznia nagyon sok mindent…De azt hiszem, hogy a lovakkal egy másik világba kerül, ahol ugyanolyan ember, mint bárki más, nem királynő, hanem egy átlagos ember” – mesélte a királynő kuzinja.

II. Erzsébet királynő első lovaglási leckéit három és fél éves korában, 1930 januárjában vette a Buckingham-palota egyik magániskolájában. Édesanyja, az anyakirálynő akkor engedte meg neki, hogy használja, nagyapjától, V. György királytól ajándékba kapott Peggyt, a Shetland pónilovat, amikor öt éves volt. Még az uralkodása előtt róla született életrajzi könyvek is kiemelik Erzsébet királynő kötődését a lovakhoz és a kutyákhoz.

Az uralkodó még az 1980-as években is gyakorta vett részt lóháton a hagyományos zászlós díszszemlén (trooping the clour), és Ronald Reagan amerikai elnök 1982-es angliai útján közösen lovagoltak a Windsor-kastélyban. A királyi családban egyébként nagy hagyománya van a lovas sportoknak: a királynő leánya, Anna hercegnő az Európai Lovastusa Bajnokságban két ezüst és egy aranyérmet szerzett és a királyi család egyetlen tagjaként részt vett az olimpiai játékokon is. A trónörökös, Károly walesi herceg évtizedeken át volt aktív lovaspólójátékos, jelenlegi hitvesével, Camillával is egy lovaspóló mérkőzésen találkoztak először.

Mészáros Márton

II. Erzsébet brit királynő lóháton

II. Erzsébet brit királynő lóháton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: