80 éves a legidősebb Mount Everestet megmászó férfi

2013. május 29-én ért haza Tokióba a Csomolungmáról a 80 éves Miura Juicsiro. Az idős férfi május 23-án három másik japán személy (köztük a fia) és hat nepáli serpa társaságában hódította meg a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát, így ő lett a legidősebb ember a történelemben, aki megmászta a világ legmagasabb hegyét.

Az idős férfi mostani teljesítményével rekordot újított, mivel az eddigi rekordtartó a nepáli Min Bahadur Sercsan volt, aki 2008-ban 76 évesen jutott fel a Mount Everest csúcsára. Az új első, Miura, aki képzett hegymászó és síelő, nem először jár az Everesten: amikor életében először mászta meg 1970-ben, akkor beírta magát a történelembe, mint az első személy, aki lesíelt a Mount Everest déli lejtőjén közel nyolcezer méteres magasságból. Az úriember páratlan teljesítményéről The Man Who Skied Down Everest címmel dokumentumfilm is készült, amely 1976-ban Oscar-díjat kapott.

A Mount Everesten tapasztalt hegymászók is rendszeresen életüket vesztik, vagy eltűnnek. A csúcs közelében Miura Juicsirónál évtizedekkel fiatalabb hegymászókat is megvisel az oxigénhiány, és legyengülnek az órákig tartó úttól a mínuszokban. Az idős úr annak ellenére mászta meg a világ csúcsát, hogy szívbeteg és korábban négy alkalommal hajtottak végre szívműtétet.

Mészáros Márton

Miura Juicsiro (Yuichiro Miura), a legidősebb személy, aki valaha megmászta a Mount Everestet

Miura Juicsiro (Yuichiro Miura), a legidősebb személy, aki valaha megmászta a Mount Everestet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: