Meghalhatott a szaúdi király

Meg nem erősített sajtójelentések szerint elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király, aki mintegy másfél hónapja nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Egy Londonban dolgozó szaúdi újságíró szerint a király klinikailag halott – jelentette a média 2013. május 26-án. A jelentés szerint az idős uralkodót május 22. óta gépek tartják életben.

A cikk szerzője, Asharq Alawsat szerint Abdallah király létfontosságú szervei; szíve, veséje és tüdeje mondta fel a szolgálatot. A jelentés orvosi forrásra hivatkozva írja, hogy a megmentéséért küszködő orvosok többször használtak defibrillátort, de már csak mesterségesen tartják életben.

A viszonylag elszigetelt szaúdi királyi ház még nem adott ki közleményt az uralkodó egészségi állapotáról. A hír valóságtartalmát alaposan megkérdőjelezi az a tény, miszerint az újságíró immáron másodszorra jelenti Abdallah halálát. A király egészségi állapota az utóbbi években jelentősen romlott, az elmúlt három évben számtalan orvosi kezelésen esett át hazájában és az Egyesült Államokban is.

Hivatalos életrajza szerint 1924. augusztus 1-jén született Abdallah király, azonban két évvel ezelőtt a WikiLeaks nemzetközi nonprofit szervezet által kiszivárogtatott dokumentumok szerint a király valójában 1916-ban látta meg a napvilágot, miután egy nyugati orvos is megerősítette, hogy látta az uralkodó személyes egészségügyi adatait. Abdallah 2005-ben foglalta el a trónt bátyja halála után, de azt megelőzően már fél évszázada különböző tisztségeket töltött be a kormányban, valamint a fegyveres erők parancsnoka volt.

Mészáros Márton

Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király

Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: