Reklámok

Egyre többen ünneplik az apák napját

Habár alapvetően az angol nyelvterületű országokban hagyomány ünnepelni az apák napját, mégis egyre többen vannak olyan magyarok, akik az anyák napja párjaként megtartják az apák napját is, amely hivatalosan minden év júniusának harmadik vasárnapja. Ez a nap idén a mai.

(Témába vágó: Rod Stewart feldolgozásában a Father and Son című dal)

 

Apák napján hivatalosan – ahogy a név is mutatja – az apákat ünnepeljük, de ilyenkor emlékezünk az összes élő férfi rokonra, és az elhunyt férfi elődeinkre is, tehát az apák napja egyúttal a nagyapák és a dédapák napja is. Az ünnepet egy asszony, bizonyos Sonora Smart Dodd (1882-1978) javaslatára hozták létre 1910-ben, és azon év június 19-én tartották meg először. Az alapítót édesapja, William Jackson Smart, a polgárháborús veterán inspirálta, aki egyedülálló szülőként hat gyermeket nevelt fel. Az ünnepet végül Richard Nixon amerikai elnök ismerte el hivatalosan 1972-ben, de már korábban is megtartotta számos amerikai elnök.

A katolikus ünnep is tartja az apák napját, de ők március 19-én, Szent Józsefnek, Jézus apjának a napján ünneplik. Azonban a populáris apák napja nem köthető vallási felekezethez, teljes mértékben világi ünnepnek számít. Azonban ahhoz, hogy az apák napjának hagyománya legyen, nekünk kell érte tenni. Talán idén először tapasztalható valamiféle érdeklődés az ünnep iránt, igaz most sem rendeztek óvodai, iskolai ünnepségeket apák napja miatt, de bekerült a hírekbe, cikkeztek róla az újságok, számtalan megosztás történt a témában a közösségi oldalon, és ismerőseim közül is többen felköszöntötték édesapjukat, nagyapjukat.

Apák napjára a keresztapa, Don Corleone híressé vált szavaival emlékezzünk: „Elég időt töltesz a családoddal? Mert aki nem tölt elég időt a családjával, az nem is igazi férfi.”

Mészáros Márton

Boldog (kereszt)apák napját!

Boldog (kereszt)apák napját!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: