Weöres Sándor száz éve

Már nevének írásmódja és helyes-helytelen kiejtése is némi gondot okoz sokaknak, hiszen akadnak, akik számára nem világos, hogy Weöres Sándor nem „vöres” és még csak nem is „veresnek” kell mondani. A költőlegenda előtt születésének 100. évfordulója kapcsán emlékezünk.

Weöres Sándor 1913. június 22-én született Szombathelyen. Édesapja, idősebb Weöres Sándor hivatásos katona volt, aki huszárezredesként szerelt le, később pedig földbirtokos és jegyző lett. Fiatalkorát a Vas megyei Csöngén töltötte, a pápai evangélikus elemi iskola után az ottani evangélikus iskolába járt 1919-1923 között. A kisfiú gyenge egészségi állapota miatt magántanuló lett, viszont ez kellő alkalmat nyújtott számára, hogy jó olvasási képességeit és tudásszomját könyvek ezrein mélyítse el. Tizenöt éves korában, 1928-ban a szombathelyi Hír közölte az Egyszer régen… című novelláját. Később versei jelentek meg számtalan lapban. Kodály Zoltánnak ajánlott Öregek című versét a zeneszerző is olvasta, aki méltónak tartotta a művet, hogy zenét szerezzen hozzá.

A Nyugat legendás szerkesztőjének, Osvát Ernőnek küldte el első verseit, akinek elnyerték tetszését a költemények. 1929-ben Weöres kimarad a hatodik osztályból még bizonyítványosztás előtt, attól félve, hogy megbuktatják. Ezen a nyáron azonban fordulóponthoz ért élete, amikor személyesen kereste fel budapesti lakásában Kosztolányi Dezsőt. Időközben a kamasz költő Győrben magántanulóként elvégezte a hatodik osztályt, majd rendes tanulói státuszban folytatta tanulmányait. Sopronban érettségizett 1931-ben.

Ekkortájt Babits Mihály a Nyugatban megjelentette Weöres Hajnal című versét, és további verseit. Weöres Sándort fiatal éveiben hatalmas tudásvágy és sokszínűség jellemezte. Miután az érettségit követően másfél évig apja gazdaságában dolgozott Pécsett kezdett egyetemre járni, ahol először a jogi karra járt, majd átiratkozott a földrajz-történelem szakra, de diplomát végül filozófia-esztétika szakon szerzett. Egyetemi évei alatt irodalmi köröket hozott létre, és megalapította az Öttorony című folyóiratot. Weöres olyan ismert volt húszas évei elején, hogy 1935-ben Baumgarten-jutalmat, egy évvel később pedig már Baumgarten-díjat kapott. A pénzen – mindössze huszonhárom évesen – világot járni ment, észak-európai és távol-keleti kalandos utakat tett. Hatottak rá az ókori tanítások és olyan nagy gondolkodók is, mint például Havas Béla. Doktori disszertációját A vers születése címmel írta, eddigre már három verseskötetben jelentek meg művei.

Elsősorban mint gyermekversek szerzőit ismerjük, közülük többet (Csiribiri) Halász Judit tett híressé. Műfordításai, erős spiritualitása és számtalan műfajban írt költeményei emelték világirodalmi magaslatokban, Nobel-díjra is felterjesztették. Egybegyűjtött költemények címmel három kötetben éppen a közelmúltban adta ki a Helikon Kiadó verseit, de életművének más ágaiban alkotott írásait is kiadták. 

A diploma után a fővárosban lett könyvtáros a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában, itt ismerkedett meg Lator László költővel, akivel később kiváló barátok, pályatársak lettek. Weöres a második világháború után pedig feleségül vette élete szerelmét, Károlyi Amy költőnőt, aki négy évvel volt idősebb nála. A két költő-műfordító kapcsolatát barátaik sorsszerűnek nevezték, párosuk rokonlélek volt. A jóképű férfiként számon tartott, nagyhírű Weöresért sok nő törte magát, azonban ő elhatározta, hogy csak Amy érdekli. A pár hosszú házassága során számtalan egzotikus, a kommunizmus során kuriózumnak számító helyre jutott el: Weöres New Yorktól kezdve Londonig tartott felolvasásokat, de Kínában is jártak.

Az 1950-es években 1956-ig asztalfióknak kellett írnia, mert művei – gyermekverseit és fordításait leszámítva – nem jelenhettek meg a kommunista diktatúrában. A művész azonban töretlenül dolgozott. Sajátos költészetéért 1970-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, de az azzal járó pénzösszegből díjat alapított. Ekkor jelent meg először Weöres első angol nyelvű versválogatása, majd ezt követően köteteit tucatnyi nyelvre fordították le. Életének egyik utolsó nagy momentuma az volt, amikor feleségével, és két költőtársukkal, a szintén Kossuth-díjas Juhász Ferenccel és Nemes Nagy Ágnessel közösen felolvasást tartott Londonban. 75 éves korában, 1989. január 22-én Budapesten hunyt el azt követően, hogy eszméletét vesztette Muraközi utcai házában. A farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, később (2003-ban, 93 évesen elhunyt) feleségét is oda temették.

Századik születési évfordulójára a Magyar Posta bélyegeket állított ki, a Nemzeti Bank pedig ötezer forintos címletű ezüst emlékérmet bocsát ki tiszteletére. Az érméből különleges, úgynevezett proof-technológiával ötezer példányt készítettek. A 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére hivatalos emlékévet szerveztek. 

Mészáros Márton

Weöres Sándor (1913-2013) magyar költő

Weöres Sándor (1913-2013) magyar költő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: