Horn Gyula, ahogy kevesen ismerhették

Horn Gyula egykori magyar miniszterelnök 2013. június 19-én, szerdán hunyt el a fővárosi Állami Egészségügyi Központban. A volt szocialista kormányfő 81 éves volt. Halálának kapcsán megoszló véleménnyel jelentek meg cikkek és különböző személyes vélemények róla, ezért összeszedtünk néhány olyan hozzá köthető eseményt, szállóigét és jellegzetességet, amelyet talán kevesebben tudnak.

 1. Dokumentumfilm-rendező bátyját, Gézát 1956-ban megölték a forradalmárok. Horn Gyula később önszántából állt be a pufajkás állományba, vagyis a megtorlást vezető karhatalmi őrszolgálathoz. Ribánszki Róbert szavai szerint Horn a bátyja halála miatt „nagyon kemény volt”, s „vágott, lőtt, mint a bolond.” 1957-ben megkapta a Munkás-paraszt Hatalomért Emlékérmet, a forradalom leverésében játszott szerepéért.
 2. Szegénységben nőtt fel testvéreivel együtt. Aprótermetű ember volt.
 3. Feleségét, Király Anna statisztikust 1956 februárjában vette el. Két gyermekük született, Anna (*1956) és Gyula (*1969). Horn és Király egy táncmulatságon ismerkedett meg, hitvesét – néha még a nyilvánosság előtt is – Picinyemnek szólította.
 4. Zárkózott magánéletet élt, kevés barátja volt.
 5. Reggelente kamillás teát ivott otthon, amiből termoszban vitt a parlamentben is. Tisztán, tej és cukor nélkül kávézott.
 6. Miniszterelnöksége alatt szendvicseket fogyasztott ebédre, de ha ideje engedte, meleg ételt evett. A borjúpaprikás és a halászlé volt a kedvence.
 7. Nagy dohányos volt, füstszűrős Kentet szívott, amit gyakran a feketepiacról szerzett neki személyzete.
 8. Híresen sok alkoholt fogyasztott.
 9. Beosztottjainak rendszerint nem köszönt, csak biccentett.
 10. Egy olasz divatmárka öltönyeit horda.
 11. Nick Thorpe, a BBC tudósítója szerint miniszterelnöksége elején még jól beszélt angolul, azonban idővel elfelejtette. Oroszul viszont mindvégig anyanyelvi szinten beszélt.
 12. Közvetlenül a választás előtt, 1994. május 5-én sofőrjével Emőd közelében karambolozott. A második nyakcsigolyája tört el, kis híján életét vesztette. Horn meggyőződéssel hitte, hogy merénylet áldozata lett.
 13. 1999. április 2-án az M1-es autópályán egy sírkőre hajtott, de a balesetben nem sérült meg.
 14. Évtizedeken át ugyanaz a fodrász nyírta a haját, soha nem volt hajlandó megengedni, hogy magán kívül ezt más szervezze.
 15. Egy alkalommal Torgyán József kisgazdapárti politikust, minisztert az ülésteremben hurrogott le, amikor azt mondta neki, hogy „Pubi, ne buborékoljál már!”
 16. 2007-ben Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő előterjesztésére „az ország érdekében végzett tevékenységéért” Horn Gyulát ki akarták tüntetni, azonban Sólyom László államfő nem adott erre engedélyt, és alkotmányértelmezést kért az Alkotmánybíróságtól, majd erre hivatkozva nem tüntette ki. Az államfő elődje, Mádl Ferenc szintén nem támogatta a kitüntetését.
 17. Horn utolsó nyilvános szereplése 2007 júliusában a 75. születésnapi partiján volt, ahol kritizálta az államfőt, majd Gyurcsány Ferenc vezette le a színpadról, miután többen le akarták állítani mondandóját.
 18. 2007 szeptemberébe került kórházba, ahol öntudatlanul, senkit meg nem ismerve épült le fokozatosan előrehaladott agysorvadása miatt.
 19. 2011-ben az Országgyűlésben Wittner Mária egykori 56’-os halálraítélt vitába keveredett Novák Előddel, a Jobbik képviselőjével. “…Ha nem tudná, Horn Gyula hóhér volt. Hóhér volt a javából. És most pontosan a miniszterelnökünknek a jóvoltából, az Önök, az én adómból és mindenki adójából, de emberségből, már három éve ott kezelik, és ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni”. – mondta Wittner akkor.
 20. Temetése 2013. július 8-án 10 órakor lesz a Fiumei úti temető 15-ös számú parcellájában.

Mészáros Márton

Horn Gyula magyar miniszterelnök (1932-2013)

Horn Gyula magyar miniszterelnök (1932-2013)

2 hozzászólás to “Horn Gyula, ahogy kevesen ismerhették”

 1. Galossamu Says:

  Hazaarulo!

 2. Polgár Tamás Says:

  Azokat “kereste” fel a 301-es parcellában , akiket ő juttatott oda , gyomorforgató

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: