Ma 97 éves Olivia de Havilland

2013. július 1-jén tölti be 97. életévét Olivia de Havilland brit-amerikai színésznő. 

A színésznő 1916. július 1-jén a japán fővárosban, Tokióban született. Húga, a jelenleg 96 éves Joan Fontaine az egyetlen színésznő, aki Oscar-díjat nyert egy Alfred Hitchcock-film főszerepéért. A két színésznő egyetlen testvérpár a filmtörténelemben, akik a legjobb színésznő kategóriájában Oscar-díjat nyertek, mégis évtizedek óta nem beszél egymással, Fontaine elbeszélése szerint azért, mert a most születésnapját ünneplő Olivia azt szerette volna, hogy műtsék meg rákban szenvedő édesanyjukat 88 éves korában. Joan szerint, amikor meghalt az anyjuk, az éppen turnén lévő Olivia fel sem hívta húgát, csak táviratot küldött, ami két héttel később érkezett meg.

Olivia de Havilland 1935-ben szerepelt először mozifilmben, és pályafutása során mintegy hatvan alkotásban tűnt fel. Négy alkalommal jelölték Oscar-díjra, amelyet kétszer kapott meg. Először 1940-ben a klasszikus Elfújta a szél (Gone with the Wind) című filmben nyújtott mellékszerepéért jelölték a legrangosabb díjra, de első Oscar-díjáig 1947-ig kellett várnia, ugyanis ekkor vehette át azt a Kisiklott élet (To Each His Own) című filmben nyújtott alakításáért, majd Az örökösnő (The Heiress) című filmért kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat 1950-ben.

A színésznő időskori megjelenései közül a legemlékezetesebb az volt, amikor 2003-ban díjat adott át az Oscar-gálán, valamint amikor George Bush 2008-ban állami elismeréssel tüntette ki. Havilland egyik utolsó megjelenése 2011-ben volt a César-díjak átadási ünnepségén Párizsban, ahova Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter kísérte el. Olivia de Havilland egyike a hollywoodi film aranykorának utolsó nagyasszonyainak, mégis lakhelyéül nem a film fővárosát, hanem Párizst választotta.

Mészáros Márton

Olivia de Havilland amerikai színésznő

Olivia de Havilland amerikai színésznő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: