Jimmy Carter kiáll Snowden miatt

Jimmy Carter volt amerikai elnök a nagy port kavaró Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) botrányában kapcsolatban kijelentette: Amerikában nem működik a demokrácia. A Nobel-békedíjas politikus korábban is bírálta már az amerikai kormányt.

“Amerikában e pillanatban nincs működő demokrácia” – szólalt fel Carter ex-elnök egy atlantai tanácskozáson bírálva az amerikai hírszerzés sajátos módszereit, a hírt a Der Spiegel német magazin írta meg 2013. július 18-án. Az egykori elnök szerint a kémkedési botrány egy olyan időszakban ásta alá az emberek demokráciába vetett hitét, amikor alapvetőleg nem bíznak az internetes portálok (különösen a Google, Facebook) használatában.

Carter a botrány kirobbanása után már egyszer kifejtette véleményét az ügyben: “a behatolás az amerikai magánéletbe túl messzire ment”, valamint kiszivárogtató Edward Snowden habár megsértette az amerikai törvényeket, lehetséges, hogy végső soron jót tett az országgal. Egyes összeesküvési teóriákra hajlamos vélemények szerint a 89 éves ex-elnök most jutott abba a korba, amikor már nyíltan beszélhet, és mivel gyermekei nem a politikában, vagy a médiában helyezkedtek el, őket sem kell félteni kinyilatkoztatásai miatt. Az 1977 és 1981 között elnökként regnáló Jimmy Carter alapította meg az emberi jogok védelmével foglalkozó Carter Központot.

Ezzel egy időben vált ismertté, hogy az amerikai kormányzat fontolóra vette, hogy demonstrálás céljából lemondja Barack Obama elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő őszre tervezett moszkvai találkozóját, válaszul arra, hogy Oroszország eleget tenne az amerikai adatgyűjtést kiszivárogtató Edward Snowden ideiglenes menedék iránti kérelmének. A közelmúltban szólította fel Obamát Daniel Ortega nicaraguai elnök, hogy vigyázzon, nehogy a saját titkosszolgálata martalékává váljon!

Mészáros Márton

Jimmy Carter amerikai elnök (Felvétel: 2013)

Jimmy Carter amerikai elnök (Felvétel készítésének időpontja: 2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: