Ferenc pápa történelmi szavai a melegekről

Ferenc pápa elődjeivel ellentétben néhány kényes témát is érintett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról hazatartva, amikor a repülőút során nyolcvanperces interjút adott a vatikáni újságíróknak 2013. július 28-án. Az egyházfő az eddig kínos kérdésnek számító homoszexualitás témakörében is kifejtette véleményét.

Ferenc pápa azt mondta: “Ha egy meleg ember keresi Istent, és jó szándékú – ki vagyok én, hogy megítéljem őt?” Pusztán ez az egyetlen mondat olyan visszhangot váltott ki a világban, mintha az egyházfő nyíltan letette volna a voksát a melegek oldalán. Holott erről szó sincs, mégis a világon számtalan lap hozta címlapon a pápát a téma miatt, sorait pedig a világsajtó mindenütt közölte. Egy lap annyira lelkes volt, hogy egyenesen azt írta, hogy a jelenlegi pápa a katolikus egyház történetében eddig a legnagyobb lépést tette a homoszexuálisok felé. Az olasz média szerint a pápa kijelentésével megalapozta az „empátia egyházát”, sőt a homoszexualitását nyíltan vállaló Guido Westerwelle német külügyminiszter is méltatta Ferenc pápa állásfoglalását.

Az egyházfő szavai azonban nem sok újdonsággal kecsegtetnek, maximum az értelmezést, és azt, hogy római katolikus pápa a meleg-ügyben nyilatkozott, lehet hírértéknek venni. Ferenc pápa konkrétan arról beszélt, hogy a meleget nem kiközösíteni kell, hanem integrálni kell a társadalomba. Szerinte eredendően nem a homoszexualitással van a probléma, hanem azzal, ha ebből lobbit csinálnak. Sokan éles ellentéteket látnak Ferenc és elődje, XVI. Benedek között, azonban nem szabad elfeledni, hogy a jelenlegi egyházfő által idézett katekizmus a II. Vatikáni Zsinat után kiadott, jelenleg is érvényes, 1983-as szövegének főszerkesztője a későbbi Benedek pápa volt. Az persze más kérdés, hogy a német pápa megtiltotta, hogy homoszexuálisokat pappá szenteljenek, és Ferenc pápa is ebbéli aggályainak adott hangot abban a magyar nyelven kapható interjúskötetben, amelyet még Buenos Aires érsekeként készítettek vele három éve.

Ferenc pápa arra is kitért nyilatkozatában, hogy habár úgy gondolja, a melegeket el kell fogadni, de a gyerekek zaklatóit semmilyen körülmény között nem.

Mészáros Márton

Ferenc pápa Brazíliában, 2013 júliusa

Ferenc pápa Brazíliában, 2013 júliusa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: