Új emlőst fedeztek fel az őserdőben

2013. augusztus 15-én a Smithsonian Intézet közölte, hogy új emlősfajt fedeztek fel Ecuador és Kolumbia őserdeiben. A kisállatot olinguitónak (Bassaricyon neblina) nevezték. Az emberek oda vannak érte.

Az állat arca plüssmackóéra hasonlít, teste pedig egy kisebb méretű mosómedvére. Az olinguito 35 centiméteres, farka körülbelül ugyanilyen hosszúságú. Bundája vörösesbarna, súlya körülbelül egy kilogramm. A ragadozó életmódot fojtató állat Ecuador és Kolumbia hegyi erdeiben ugrál fáról fára, éjszakai állat.  35 éve az első új emlős, amelyet Dél-Amerikában azonosítottak.

Korábban már találkoztak zoológusok olinguitóval, de tévesen egy rokon fajként, olingóként azonosították. Az amerikai állatkert, ahol élt, mindenáron szerette volna, ha az 1976-ban elpusztult nőstény állat szaporodni a többi állatkerti olingóval, de mivel más fajba tartozott, ez lehetetlen volt. Az olinguitót először leíró Kristofer Helgen zoológus akkor jött rá, hogy a szóban forgó állat más, eddig ismeretlen fajba tartozik, amikor az állatkert múzeumában megvizsgálta a ragadozó bőrét és csontvázát. A tudós és társai 2006-ban kezdték meg felderítő akciójukat az olinguitó keresésére, és már az első éjszaka felfigyeltek az állatra, de a különböző DNS-vizsgálatok és jogi lépések csak most tették lehetővé, hogy az új emlős felfedezéséről beszámoljanak.

“Hosszú idő óta ez a legaranyosabb újonnan azonosított állatfaj” – mondja Roland Kays, a felfedező társa, az olinguitó első leírásának társszerzője.

Mészáros Márton

Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben felfedezett új emlős, az olinguitó (Bassaricyon neblina)

Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben felfedezett új emlős, az olinguitó (Bassaricyon neblina)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: