Juhász Ferenc 85

Nyolcvanötödik születésnapja alkalmából lánya, Juhász Anna szervezésében művésztársai, családtagjai, barátai és olvasói köszöntötték Juhász Ferenc Kossuth-díjas költőt a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013. szeptember 10-én.

A kiváló költő nyolcvanadik születésnapjának megszervezésekor döntötte el lánya, Anna, hogy programszervező lesz. Az erős családi köteléken kívül emiatt szervezte meg Juhász nyolcvanötödik születésnapi köszöntését is a fiatal hölgy, aki az egybegyűltek előtt is elmondta, hogy mennyire tiszteli és csodálja édesapját, akivel nagyon közeli a kapcsolata a mai napig. Juhász Anna szavaival nyílt meg az ünnepség, amelyre olyan nagy érdeklődés volt, hogy az eredetileg egy teremre szervezett eseményre csak a szűk vendéglistára felfért személyek juthattak be, mindenki másnak az ebből a szobából nyíló másik teremben kellett helyet foglalnia. Innen is figyelemmel lehetett követni az eseményeket, a hátsó sorban ülők pedig kivetítőn követhették élőben az eseményeket.

 Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013. szeptember 10-én, ahol a költőt 85. születésnapja alkalmából köszöntötték

Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013. szeptember 10-én, ahol a költőt 85. születésnapja alkalmából köszöntötték (Fotó: Mészáros Márton)

Az illusztris vendégek között volt a volt köztársasági elnök özvegye, Mádl Dalma asszony, Réthelyi Miklós volt nemzetierőforrás-miniszter, Hammerstein Judit kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint számos művész, kritikus és az irodalmi élet egyéb szereplői.

A születésnapos költőt először E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója méltatta, aki örömét fejezte ki, amiért az általa vezetett intézmény adhat otthont a művész születésnapjának megünneplésére. A művészettörténész felidézte, hogy a korábbi századokban a Juhász Ferenchez hasonló irodalmi nagyságokat hasonló módon ünnepelték meg. A kétszeres Kossuth-díjas költő lánya felolvasta a jelenleg külföldön tartózkodó Szőcs Géza író-költő, volt kultúráért felelős államtitkár levelét, amelyben Juhász Ferencet „az utolsó nagy mamutok egyikének” titulálja.

Ferencz Győző költő, irodalmár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke utalt először az est folyamán Juhász korszakalkotó művére, a Tékozló ország című 1954-ben megjelent kötetre, amely eredetileg a Dózsa-féle parasztfelkelésről szól, de valójában a két évvel későbbi forradalom előszele volt. Sumonyi Papp Zoltán, a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke abbéli reményeit fejezte ki, hogy a jelenkorban is akadnak olyan tizenkét-tizennégy éves fiatalok, mint amilyen ő volt, és számukra is olyan elementáris erővel fog hatni Juhász költészete, mint egykoron rá.

Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Író Szövetség korábbi elnöke volt a harmadik, aki laudációjában a Tékozló ország záró sorait idézte: „Ó, ember, a hitedet ne veszítsd el, őrizd meg a lélek nagy hitét! /Ki volna nálad nagyobb, nem lehetsz vágytalan, ne tűrd a szenvedést. /Ha kell, hát százszor újrakezdjük, vállalva ezt a legszebb küldetést, mert a szabadság a legtöbb, amit adhat önmagának az emberiség!” Pomogáts a színpadon többször fel is hívta a figyelmet arra, hogy az est folyamán nem ő az első, aki említi e sorokat, ezzel hangot adva meggyőződésének, miszerint ez nem lehet véletlen, mivel szerinte olyan, akárcsak az Úr vezette volna a felszólalók kezét, amikor beillesztették az idézett sorokat saját beszédjükbe. Végezetül Esterházy Péter Kossuth-díjas író méltatta barátját.

Az est során Galkó Balázs színművész és Havas Judit előadóművész adott elő egy-egy Juhász-verset, a költő fiatal barátja és pártfogoltja, Grecsó Krisztián író saját versével tisztelgett előtte, a világhírű Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész pedig úgy fogalmazott, a „legnagyobb magyar költőnek, a legnagyobb magyar zeneszerző, Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művét” adja elő. Befejezésül levetítették Gordon Eszter és Juhász Anna közös riportfilmjét, amelyben többek között Ágh István, Spiró György, Gryllus Dániel, Tóth Kriszta mesél Juhász Ferenc költészetéről, és személyéről. A három órásra nyúlt ünnepség zárószavai a meghatódott Juhász Ferenc szájából hangzottak el, a költő köszönetet mondott az egybegyűlteknek, és felolvasta egyik legfrissebb versét is. Ezután Juhász Anna karon fogta édesapját, átvezette az ünneplő tömegen, majd felvágták a születésnapi tortáját.

Mészáros Márton

Juhász Anna és édesapja, Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013. szeptember 10-én, ahol a költőt 85. születésnapja alkalmából köszöntötték

Juhász Anna és édesapja, Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013. szeptember 10-én, ahol a költőt 85. születésnapja alkalmából köszöntötték (Fotó: Mészáros Márton)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: