Hitler monológja – Timur Vermes német író Budapesten

Timur Vermes német író Nézd, ki van itt című regényének magyar megjelenése miatt érkezett Magyarországra. Az újságíróból lett bestseller szerző jelenlétében mutatták be könyvét a budapesti Bálint Házban 2013. szeptember 12-én. A könyvbemutatót Csáki Judit kulturális újságíró, színikritikus tartotta.

A magyar apától és német anyától született Vermes regénye szatíra, aminek alaptörténete az, hogy Adolf Hitler, a retteget náci diktátor 2011 nyarán egy berlini parkban találja magát, és szembe kell néznie a jelennel. Szinkrontolmács segítségével a szerző elmondta, hogy az alapötlet egy nyaralás során jutott eszébe. „Egy kis török faluban jártam, ahol egy piacon régi könyvekkel találkoztam. Angol nyelven megláttam Hitler második könyvét, és dacosan azt gondoltam, akár megírhatnám én a harmadikat.” – mesélte a szerző.

A 46 éves Timur Vermes, aki különböző bulvárlapoknak, magazinoknak és folyóiratoknak írt, korábban szellemíróként (ghostwriter, aki ismert személyiséges műveit, elsősorban memoárját írja) dolgozott, így nem jelentett számára nehézséget Hitler szemszögéből megírnia a történetet. Csáki Judit kiemelte, hogy a mű erőssége az, hogy Vermes hitelesen ábrázolja, ahogyan egy hatalommániás vezetőszemélyiségnek szembe kell néznie az 1945 óta eltelt idővel, és beilleszkednie a mai, demokratikus társadalomba. A Nézd, ki van itt szerzője erre reagálva az alkotás folyamatával kapcsolatban elmesélte, hogy párhuzamosan olvasta Hitler írásait, a főhadiszállásán lediktált monológjait, valamint a náci ideológia alapbölcsőjének számító Mein Kampf (Harcom) című könyvét.

A könyv nem váltott ki olyan éles felháborodást, mint amilyenre a szerző számított, ami szerinte azt mutatja, hogy Hitler személyére és eszméire a mai napig fogékony egy bizonyos réteg. Vermes elmondása szerint könyvét leginkább olyan kritika érte, hogy nem elég humoros, pedig mint mondta, számos szórakoztató jelenetet próbált belecsempészni. Timur Vermes egyúttal kiemelte a magyar fordítást, és köszönetet mondott a jelen lévő Nádori Lídia műfordítónak.

Timur Vermes a könyvbemutatót követően dedikálta a magyarul a Libri Kiadó gondozásában megjelent művét, majd interjút adott a jelenlévő sajtóorgánumoknak.

Mészáros Márton

A több mint 1 millió példányban eladott Nézd ki van itt című könyv szerzőjével, Timur Vermes német író Budapesten 2013. szeptember 12-én

A több mint 1 millió példányban eladott Nézd ki van itt című könyv szerzője, Timur Vermes német író Budapesten 2013. szeptember 12-én (Fotó: Mészáros Márton)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: