Háromszáz halott a pakisztáni földrengésben

Háromszáznál is több ember vesztette életét Pakisztán nyugati térségében, miután 7,8-es erősségű földrengés rázta meg a térséget 2013. szeptember 24-én. A természeti katasztrófa következtében új földrajzi terület, egy sziget emelkedett ki a vízből.

A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 370 ember vesztette életét, a halálos áldozatok számát a hatóságok megerősítették. Több ezer ember megsérült, számos eltűnt van. A földrengés egy kevésbé lakott régiót sújtott, az ország Iránnal szomszédos részén. A régió legtöbb lakóházát hagyományos sártéglából építették, így több ezer épület omlott össze a földrengés és annak utórengései során.

A pakisztáni földrengés következtében létrejött új sziget 2013. szeptember 25-én

A pakisztáni földrengés következtében létrejött új sziget 2013. szeptember 25-én

A sziget váratlan felbukkanásáról azt mondják a szeizmológusok, hogy a sziget anyagát egy sárvulkán emelhette ki a tengerből. A földrengés által keletkezett nyomás hatására összesűrűsödött egy gázlencse a tengeri üledék alatt, a gáz pedig kiemelte az iszapot és a homokot. Az ilyen folyamatok során keletkezett szigetek maximum egy évig bírhatják a hullámok rombolását. Korábban 1945-ben, 1999-ben és 2001-ben is jöttek létre hasonló jelenség útján szigetecskék a pakisztáni partok mentén.

A most létrejött sziget, amely folyamatosan emelkedett ki a vízből, végül 18 méter magasra nőtt. 30 méter széles és 75-100 méter hosszú, és 320 méter távolságban van Gvadar kikötővárostól. 

Mészáros Márton

A pakisztáni földrengés áldozatai 2013. szeptember 25-én

A pakisztáni földrengés áldozatai 2013. szeptember 25-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: