Márquez újra nyilvánosság előtt

Hosszú idő óta először jelent meg a nyilvánosság előtt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, amikor ellátogatott egy mexikóvárosi bevásárlóközpont ünnepélyes megnyitójára 2013. szeptember 30-án. A 86 éves író feleségével ment a rendezvényre, ahol az ő feladata volt elvágni a megnyitáskor a szalagot.

Korábban számos hír jelent meg a sajtóban az időskori demenciában szenvedő Márquez állapotát illetően, azonban a szerző most újságírói kérdésre megerősítette, hogy jól érzi magát. A Nobel-díjas író egyébként a pletykák szerint szép csöndben visszavonul: utolsó műve, a Bánatos kurváim emlékezete 2004-ben jelent meg. Testvére, Jaime a tavalyi évben tudatta, hogy a leghíresebb latin-amerikai író időskori demenciában szenved, és valószínűleg nem várhatóak tőle új művek. Elmondása szerint először 1999-ben jelentkeztek az emlékezetkihagyás tünetei bátyján, nem sokkal azt követően, hogy nyirokcsomórák megbetegedés miatt kemoterápiás kezeléseket kapott.

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író egy új bevásárlóközpont átadásán Mexikóvárosban 2013. szeptember 30-án

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író egy új bevásárlóközpont átadásán Mexikóvárosban 2013. szeptember 30-án

Mostani nyilvános megjelenésén  Gabriel García Márquez mosolygott, felpróbált néhány szemüveget, és egy tál spenótot és pohár bort is elfogyasztott. A mexikói lapok jelentése szerint a szürke öltönyt és alatta kék inget viselő Márquez nem írta alá egy 6-8 éves kislánynak Az ezredes úrnak nincs, aki írjon című könyvét, csak kezet fogott a lánnyal, viszont képeket szívesen készített rajongóival. Az egyik fotóriporternek pedig a hecc kedvéért még középső ujját is meglóbálta.

Az író az 1960-as évektől él a mexikói fővárosban. Az irodalmi Nobel-díjat 1982-ben ítélték neki.

Mészáros Márton

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író átad egy új bevásárlóközpontot Mexikóvárosban 2013. szeptember 30-án

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író átad egy új bevásárlóközpontot Mexikóvárosban 2013. szeptember 30-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: