Tiltakoznak az egyetemi korlátozás ellen

A Kaposvári Egyetem hallgatói rektori utasítást kaptak arról, hogy 2013. október 1-től különböző szabályozásokat vezettek be az öltözködést illetően a mindennapi viseletben. Szávai Ferenc rektor utasítását a KaposvárMost.hu tette közzé 2013. október 3-án.

Az utasítás tiltja a kirívó öltözetek viselését. „Kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát” – így szól a Kaposvári Egyetem rektorának utasítása. Külön kitér arra is, hogy az ápolt külső mindenkitől elvárás, haj, köröm, arcszőrzet, valamint a tiszta, vasalt öltözék. Természetesen a valamelyes munka-, vagy védelmi ruhát viselő személyekre nem vonatkozik a ruhanemű korlátozása, és külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra.

A döntés meglehetősen sokakat felháborított. A Kaposvári Egyetem harmadikos színészosztálya az osztálytermében vetkőzött le a rektori utasítás ellen tiltakozva, miután közös döntéssel elhatározták, hogy nem viselik a vezetőség által előírt öltözéket.  Aáry-Tamás Lajos oktatási biztos az Origónak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy azt javasolja a rektornak, vonja vissza ezt az utasítást az öltözködési szabályokról. Tiltakozásul néhány ismert személyiség is tett valamit: Bánfalvi Eszter színésznő személyes Facebook-profilján reagált a hírre, a combját kivillantó barátnőjével pózolva mutatta meg mély dekoltázsát “Kaposvári Diákok és Tanárok! Szeretettel szolidaritunk! Eszter és Juli” felirattal.

A Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas is felemelte hangját a döntés ellen, ők azt írják: arra kéri Szávai Ferencet, „a Kaposvári Egyetem fura urát, hogy haladéktalanul részesítse amnesztiában a sminkcsendőrök által megrótt dekoltázsbűnözőket és miniszoknyás erkölcsgyalázókat”. Deutsch Tamás fideszes képviselő a Facebookon osztotta meg véleményét, nyílt levelét azzal a kérdéssel zárja, hogy “nem lehetne ezt a rektor-barmot, mielőtt a dresszkódnál nagyobb kárt nem tesz, gyorsan leváltani?”

Mészáros Márton

Tüntető diákok a Kaposvári Egyetemen 2013. október 3-án

Tüntető diákok a Kaposvári Egyetemen 2013. október 3-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: