Elhunyt Tom Clancy amerikai író

2013. október 1-jén, 66 éves korában egy baltimore-i kórházban elhunyt Tom Clancy amerikai író. A katonai regényeiről ismert alkotó műveiből filmek is készültek.

Az 1947-es születésű Clancy a diploma megszerzését követően be akart vonulni az amerikai hadseregbe, de rossz hallása miatt elutasították kérelmét. Így az írást választotta, sikerei csúcsát pedig az 1980-as évek jelentették. A Vadászat a Vörös Októberre (The Hunt for Red October) című műve 1984-ben jelent meg, és ez volt az első regénye. A történet az általa kreált Jack Ryan hadnagy, CIA-kutató életét érintő 12 részes regénysorozat részét képezi. A mű sikerét mutatja, hogy 1990-ben filmet készítettek belőle Alec Baldwin és Sean Connery főszereplésével. Vörös vihar (Red Storm Rising) című műve 1986 második legtöbb példányszámában eladott könyve volt fikció kategóriában, a következő évben pedig ugyanezt a helyet érte el a Férfias játékok (Patriot Games), A Kardinális (The Cardinal of Kremlin) pedig 1988 legkapósabb könyve volt Amerikában. A legsikeresebb könyve az 1989-es Kokainháború (Clear and Present Danger) volt, amely 1,6 millió példányos eladásával az 1980-as évek első számú könyvszenzációja lett.

A Ryanverzum néven emlegetett Jack Ryan-sztorikból Jack Ryan címmel az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh brit színész (Shakespeare-adaptációk) forgatott legutóbb filmet Chris Pine, Kevin Costner és Keira Knightley főszereplésével, amelyet decemberben mutatnak be Nagy-Britanniában és az USA-ban. Clancy kémregényei mellett számos dokumentumkönyvet írt az amerikai haderőkről. Továbbá nevét adta regénysorozatokhoz, amelyeket mások írtak a Clancy-regényekben található események alapján, illetve a Tom Clancy név márkanévként is funkcionál. A bestseller író volt az egyik alapítója az 1996-ban létrejött Red Storm Entertainmentnek, amely számos videojátékot adott ki. A céget 2000-ben az Ubisoft felvásárolta, nyolc évvel rá pedig a Tom Clancy védjegyet is megvette. Az összeg, amiért megszerezte a nevet, még most is hétpecsétes titoknak minősül.

A most elhunyt író egyébként sikerei csúcsán beszállt egy befektetői csoportba és megvásárolta a Baltimore Orioles baseball-csapatot. 1998-ban majdnem megvette a Minnesota Vikings amerikai futball-csapatot is, de feleségétől való válása miatt kénytelen volt lemondani róla. Legújabb, Command Authority című könyve várhatóan decemberben jelenik meg, a legfrissebb nevével ellátott játék pedig 2014 végén fog kerül a boltok polcaira.

Mészáros Márton

Tom Clancy amerikai író (1947-2013)

Tom Clancy amerikai író (1947-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: