Kölcsey Ferenc homoszexuális lehetett

Hivatalos Facebook-oldalán meglepő információkat közölt Nyáry Krisztián író a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek (1790-1838) az életéről a Coming Out Világnapján 2013. október 11-én. A magyar irodalom nagyjainak szerelmi életét boncolgató szerző szerint Kölcsey Ferenc férfi iránt érzett lángoló szerelmet.

Nyáry a nagysikerű Így szerettek ők című könyvének második részében foglalkozik Kölcsey Ferenc magánéletével, a botránygyanús felfedezését még a kötet előszavában is megemlíti. A szerző kutatásának eredményét, Kölcsey másságát bizonyító számos verset, levelet osztott meg Facebook oldalán. “Te enyém vagy, s ragyogásodra nem mondhatnám szent örömmel: az én Palim ragyog úgy! Ölellek, édes Palim, lepjék arcodat csókjaim” – írta Kölcsey Szemere Pál (1785-1861) költő-írónak.

A szerző a HVG-nek adott interjújában úgy fogalmazott, ha tényként nem is lehet állítani, hogy Kölcsey homoszexuális volt, mindenesetre szerelmet érzett egy férfi iránt.

“Minden Kölcsey-monográfiát elolvastam, és látszik, hogy mindenki kerülgeti ezt a témát. A szerelmi életéről például olyan kétértelmű félmondatokat lehet olvasni, hogy a »Szemere Pálhoz való viszonya még a szentimentálisnál is több volt«. Vagy egyszerűen csak azt mondják a monográfiák, hogy a magánéletéről semmit sem lehet tudni, vagy azt, hogy nem is volt valódi tárgya a szerelmének. Mindez azért nehezedik ránk, olvasókra és az irodalomtörténészekre, mert a Himnusz költőjéről beszélünk. Ez valószínűleg már rég nem lenne titok, kibeszéletlen dolog, ha nem ő írja a Himnuszt.” – nyilatkozta Nyáry.

Mészáros Márton 

Kölcsey Ferenc költő, a Himnusz szerzője

Kölcsey Ferenc költő, a Himnusz szerzője

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: