Negyedmillióra büntették Mohácsit

250 ezer forintos büntetést szabtak ki Mohácsi János színházrendezőre, amiért megvert egy mozgástanárt a színészszakos vacsorán Kaposvárott – írja az Origo 2013. október 8-án. 

Mohácsi János és a meg nem nevezett mozgástanár egy kaposvári szórakozóhelyen tartott egyetemi vacsorát vesztek össze, ahol a színészképzés oktatói és hallgatók vettek részt. Miután mindenki sok alkoholt fogyasztott, az indulatok a tetőfokra hágtak. A keddi tárgyaláson meghallgatott diákok szerint akkortájt érezhető volt a feszültség az egyetemen az új vezető, Vidnyánszy Attila (később a Nemzeti Színház igazgatója) kinevezése miatt. Néhány régebbi oktató – köztük Mohácsi – szembe került Vidnyánszkyval, és az általa képviselt színházcsinálással.

A vita során a mozgástanár fejen dobta Mohácsit egy söröskorsóval, amitől vérezni kezdett a homloka. Az esetet minden szemtanú látta, és a rendező fotót is hozott róla a bírósági meghallgatásra, de mivel nem kért orvosi látleletet, és feljelentést sem tett, nem foglalkoztak vele. A mozgástanár viszont beszerezte a hivatalos papírokat, amelyekkel igazolta, hogy Mohácsi lefejelte, majd amikor a földre került, R. Attila (egyesek szerint Réthly Attila), a másik rendező megrúgta a mellkasát. Amikor felkelt, és a kabátját vette volna, egy ökölütést kapott a szemére Mohácsi Jánostól.

A meghallgatáson Mohácsi és R. Attila tagadta a garázdaság és a könnyű testi sértés kísérletének vádját. A bíró szerint azonban akkor dőlt meg Mohácsi János szavahihetősége, amikor egy korábbi rendőri szembesítésen beismerte, hogy megverte a sértettet. A bíróság végül fejenkénti 250 ezer forintos pénzbírságra ítélte mind Mohácsit, mind R-et. A két rendező fellebbezett az ítélet ellen.

Mohácsi János rendezései jelenleg a a Belvárosi Színházban, az Örkény István Színházban, a Radnóti Színházban és a Katona József Színházban láthatóak. A művész testvérével, Istvánnal és Kovács Mártonnal alkotott Egyszer élünk című előadása a Nemzeti Színház egyik legsikeresebb darabja volt az Alföldi Róbert vezette időszakban, harmincnyolc előadást 20388 néző tekintette meg. 

Mészáros Márton

Mohácsi János színházrendező

Mohácsi János színházrendező

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: