Aszad szerint neki járt volna a Nobel-békedíj

Bassár el-Aszad szíriai államfő szerint neki kellett volna kapnia a Nobel-békedíjat – írja a szíriai kormányhoz közel álló al-Ahbár nevű libanoni napilap 2013. október 14-én. A diktatórikus rendszert fenntartó politikus állítólag azt mondta, régóta követeli, hogy a térség államai szereljék le tömegpusztító fegyvereiket.

A libanoni lap értesülése szerint a szíriai elnök a Nobel-békedíj mostani kitüntetettjének közzétételekor viccelődve jegyezte meg: “az enyém kellene, hogy legyen”. A cikk szerint Aszad már 2003-ban felszólalt annak érdekében, hogy a közel-keleti régió minden állama mondjon le tömegpusztító fegyvereiről. A szíriai elnök egy nemrég megjelent interjúban pedig azt állította, országa önként vállalta vegyi fegyvereinek megsemmisítését.

A két és féléve tartó szíriai polgárháború során 3 millió lakosnak kellett elhagynia Szíriát, és több mint 115 ezer ember halt meg, köztük sokan az Aszad-rezsim tömegpusztító fegyverei miatt. Innen vizsgálva a szíriai elnök szavait, enyhén meglepően hat kijelentése. A Nobel-békedíjat idén a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) kapja, amely a vegyi fegyverek nemzetközi szintű felszámolása terén végzett munkájával érdemelte ki az elismerést.

Mészáros Márton

Bassár el-Aszad szíriai államfő

Bassár el-Aszad szíriai államfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: