Nádas Péter a Petőfi Irodalmi Múzeumnak adományozta fotógráfusi életművét

Nádas Péter Kossuth-díjas író fotógráfusi életművét, mintegy 123 fényképet, adományozott a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. Az író teljes fotóművészi életművét reprezentáló gyűjteményének átadásának alkalmából a múzeum ünnepséget szervezett, amelyet 2013. október 16-án este tartottak. Nádas Péter személyesen vett részt az eseményen. Minden alkalommal jelentőségteljes esemény, ha az író elhagyja Zala megyei Gombosszegen lévő otthonát, és Budapestre jön.

A „Nádas Péter estje” címmel beharangozott eseményt E. Csorba Csilla, az intézet főigazgatója nyitotta meg, aki köszöntésében kifejezte örömét, amiért a számos európai országban kitüntetett író az PIM Művészeti Tára számára bocsátotta 1962 és 2003 között készült képeiből álló gyűjteményét. A képek között vannak korai szociofotók, portrék, városképek, illetve olyan ritkaságnak számító felvételek is, mint Pilinszky János portréja, vagy az Örkény-házaspárt ábrázoló kép.

Nádas Péter író és E. Csorba Csilla kezet fog a Petőfi Irodalmi Múzeum ünnepségén 2013. október 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

Nádas Péter író és E. Csorba Csilla kezet fog a Petőfi Irodalmi Múzeum ünnepségén 2013. október 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

E. Csorba elmondta azt is, hogy Nádas fotós-életműből néhány felvétel már kiállításra került a múzeumban a 2013 februárjában zárult, Mit tesz a fény – Nádas Péter fotográfiái 1959-2003 című kiállítás keretében. A főigazgató egyúttal azt is elárulta, hogy Nádas Péter egész életét meghatározta a fotózás, a képi gondolkodás, és habár analóg technikával már nem fotóz, elsősorban okostelefonjával örökíti meg a számára kedves eseményeket.

A gyűjtemény hivatalos átadása az okiratok aláírásával, és E. Csorba Csilla, valamint Nádas Péter kézfogásával ért véget. Ezután Bazsányi Sándor irodalomkritikus ünnepi beszédében idézte fel az első alkalmat, amikor Nádas Péter megmutatta neki fényképeit. A szöveg többször kitér arra, hogy Nádas szerint „a fényképek tiszták, az ember pedig koszos”, valamint arra, hogy a tiszta fényképek még tisztaságukban is a zsíros ujjú emberről szólnak. A humoros köszöntést azzal zárta Bazsányi, hogy felidézte Nádas szavait, miszerint hiába őrzi nagy gonddal képeit, és csak hófehér cérnakesztyűben engedi a hozzájuk érést, a kiállítás berendezői úgyis összefogdossák, bemocskolják a képeket.

Eztán Fejérvári Zsolt Julien-Francois Zbinden Hommage J.S. Bach című művét adta elő nagybőgőn ajándékként Nádas Péter, valamint a közönség számára. Végezetül Nádas Péter maga olvasott fel egy fejezettöredéket a Világló részletek című művéből. A háromnegyedórás felolvasást feszült figyelemmel hallgatta a közönség, majd felocsúdva tért magához, mintha kiszakadt volna a valóságból, és azonosult volna a szerzővel, aki kisgyermekkori háborús emlékeit írta meg ebben a részletben.

Az est végén Nádas Péter személyesen fogadta a gratulációkat, és örömmel dedikálta könyveit. A kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotóját az elmúlt években mindig lehetséges jelöltként emlegették az irodalmi Nobel-díjra, neve idén harmadik helyen szerepelt a legnagyobb fogadóirodák listáján.

Mészáros Márton

Nádas Péter Kossuth-díjas író felolvas Világló részletek című memoárjából a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013. október 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

Nádas Péter Kossuth-díjas író felolvas Világló részletek című memoárjából a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013. október 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

Egy hozzászólás to “Nádas Péter a Petőfi Irodalmi Múzeumnak adományozta fotógráfusi életművét”

  1. Olgi Says:

    Tájékozatlan voltam, nem tudtam, hogy fotózik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: