Ősi jegesmedve lehet a jeti

Bryan Sykes, az Oxford Egyetem genetikaprofesszora szerint a jeti, a világ egyik legismertebb kriptidje valóban létezik, méghozzá a barna medve egyik alfaja. A professzor DNS-tesztet végzett az elérhető legjobb módszerrel a jeti létezését állítólag bizonyító szőrmintákon, és összehasonlította az eredményt az ősi jegesmedve genetikai állományával – ennek eredményéről számolt be a világsajtónak 2013. október 17-én.

A rangos brit egyetem genetikaprofesszora azt feltételezi, hogy a jetiként emlegetett élőlény valóban létezik, és egy ősi medveféle lehet, amely máig fennmaradt a hófödte Himalájában. Sykes DNS-vizsgálatokat hajtott végre az állítólagos jeti-szőrszálakon, és az eredményt összevetette egy olyan genetikai adatbázissal, amely számos ma élő és kihalt állat DNS-mintázatát tartalmazza. A tudós 100%-os DNS-egyezést talált egy legalább 40 ezer éve kihalt sarkvidéki medvefaj és az állítólagos jeti között. A jetivel összevetett ősi jegesmedve állkapcsát a Spitzbergákon találtak meg, a csont alapján az állat valamikor 40 ezer-120 ezer évvel ezelőtt élt, abban az időben, amikor külön vált a jegesmedve és a barnamedve.

Bryan Sykes, az Oxford Egyetem professzora

Bryan Sykes, az Oxford Egyetem professzora

A humángenetikus kutató szerint az ősi medvefaj mégsem halt ki teljesen, és fennmaradt példányai a Himalájában élnek, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jetiként ismert nagytestű szőrös állatfaj a barna medve ismeretlen alfaja, ami a jegesmedve ősétől származik.

Bryan Sykes professzor szakterülete a DNS-vizsgálatok továbbfejlesztése, az elmúlt években azzal foglalkozott, hogy mit lehet a DNS-ből kiolvasni az emberiség múltjáról, munkái során az elsők között sikerült DNS-t kivonnia ősi csontokból, például Neander-völgyi maradványokból is. A tanszékvezető professzor szerint az eredmények teljesen váratlanok, és további kutatásokra van szükség a végleges bizonyításhoz, majd a szakmai publikáció elkészítéséhez.

Mészáros Márton

Állítólagos jeti-skalp egy himalájai kolostorban

Állítólagos jeti-skalp egy himalájai kolostorban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: