Meghalt Jovankra Broz

2013. október 20-án, 88 éves korában egy belgrádi kórházban meghalt Jovanka Broz, a néhai Josip Broz Tito jugoszláv kommunista vezető özvegye. Az asszony súlyos szívelégtelenségben szenvedett, idén augusztusban szívinfarktust kapott, azóta ápolták klinikán.

Jovanka Broz 1924. december 7-én született a horvátországi Likában, nemzetiségét tekintve szerb. 1952-ben ment férjez Tito marsallhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt a társa. A harmadik felesége volt az 1945-től haláláig regnáló államfőnek. Jovankát fiatalon a németek elleni partizánharcban ki is tüntették, a jugoszláv hadsereg alezredese volt. Tito halála után a pár vagyontárgyait államosították, Jovanka személyes ajándékai, ruhái, levelei nagy részét elvették, 2006-ig nem volt sem saját jogú nyugdíja, szociális segélyen volt kénytelen élni a korábban az ország legnagyobb gazdagságban élő asszonya. Személyazonosságát igazoló iratokat csak nyolcvanhat évesen kapott újra.

ovanka Broz (1924-2013), Josip Broz Tito egykori jugoszláv kommunista vezető özvegye

Jovanka Broz (1924-2013), Josip Broz Tito egykori jugoszláv kommunista vezető özvegye

Tito feleségeként Jovanka Broz a Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt a szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de más volt jugoszláv tagállamok médiája is nyomon követte életét. A vele történtek nagy médiaérdeklődést váltottak ki, jóllehet ő maga ritkán jelent meg a kamerák előtt. Tito 1980-as halála óta, szinte házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében. A legutóbbi róla szóló hírek akkor jelentek meg, amikor idén szeptemberben megírták a lapok, hogy elutasította a kormány által felajánlott lakást, és vissza kíván költözni düledező villájába, miután kiengedik a kórházból.

Ivica Dačić szerb kormányfő részvétét nyilvánította Jovanka Broz családjának, részvéttáviratában azt írja, az asszony “halálával eltávozott egykori országunk történelmének legmegbízhatóbb tanúja, akinek mindezért drágán meg kellett fizetnie”. A kormány holnap dönt arról, hogy engedélyezik-e, hogy Jovankát végakaratának megfelelően a Virágházban temessék el, férje mellett.

Mészáros Márton

ovanka Broz és férje, Josip Broz Tito egykori jugoszláv kommunista vezető

Jovanka Broz és férje, Josip Broz Tito egykori jugoszláv kommunista vezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: