Békés demonstrációk Székelyföld önállóságáért

A Székelyek Nagy Menetelése nevű békés demonstrációval szimpátiát kifejezők vonultak Budapesten a magyarországi Székelyföld Társaság kezdeményezésére 2013. október 27-én délelőtt. A szimpátiatüntetés résztvevői a román nagykövetséghez vonultak.

A magyar szimpátiamenet a fővárosi Hősök teréről indult valamivel délelőtt tizenegy óra előtt 2013. október 27-én, vasárnap. Az egységes, önálló, autonóm Székelyföld létrejöttéért szervezett menetet Bayer Zsolt újságíró és Csizmadia László, a CÖF egyik alapítója vezette, ők egy “Területi autonómiát Székelyföldnek” feliratú molinót hordoztak. A menet élén még egy teherautó ment, amelynek platóján a “Magyarok! Veszélyben a székelyek!” felirat volt látható. Amikor a tömeg eleje elérte a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződését, a menet vége akkor hagyta el a Hősök terét.

Csizmadia László az MTI érdeklődésére tízezres nagyságrendűre becsülte a résztvevők számát. Amikor a tömeg eleje a Damjanich utca magasságába ért, a menet vége akkor hagyta el a 700 méterre lévő Hősök terét. A központi rendezvény délben kezdődött a Thököly úton lévő román nagykövetség előtt, ahol jelentős tömeg gyűlt össze a környező utcákban is. A résztvevők életkorát nem lehet egy kategóriába sem besorolni: az idősek mellett számos fiatal és családdal érkező vett részt az eseményen, többen hagyományos népviseletben érkeztek. A békés tüntetésen Jobbik-szimpatizánsok, és Magyar Gárda-tagok is jelen voltak, de nem zavarták meg a demonstrációt.

Kutya a Székelyek nagy menetelése elnevezésű erdélyi rendezvénnyel egy időben megrendezésre kerülő budapesti demonstráció a román nagykövetség előtt 2013. október 27-én (Fotó: Mészáros Márton)

Kutya a Székelyek nagy menetelése elnevezésű erdélyi rendezvénnyel egy időben megrendezésre kerülő budapesti demonstráció a román nagykövetség előtt 2013. október 27-én (Fotó: Mészáros Márton)

A nagykövetség előtt felállított színpadon György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság (SZFT) elnöke, Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet egyik szervezője és Bence Izabella, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapító-szóvivője tartott beszédet, majd a tömeg meghallgatta a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát, amelyet Izsák Balázs, a tanács elnöke olvasott fel Székelyföldön, s amelyet élőben közvetítettek a hangfalak. A tömeg elénekelte a székely himnuszt is.

A budapesti felvonulást egy időben tartották a székelyföldivel, ahol a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére a két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, egyúttal Székelyföld területi autonómiáját követelve. Az ottani megmozduláson 120 ezer ember vett részt.

A délután folyamán „Egy vér, egy érdek, székely, magyar örökre testvérek!” elnevezéssel demonstráció veszi kezdetét a székelyek önrendelkezéséért Londonban is, és további európai fővárosokban. Jelenleg egymillióra becsülik a székely népcsoport létszámát, közülük 730 ezren Románia területén élnek, 185 ezren Magyarországon, többi részük pedig a világ különböző pontjain.

Mészáros Márton

A Székelyek nagy menetelése elnevezésű erdélyi rendezvénnyel egy időben megrendezésre kerülő budapesti demonstráció a román nagykövetség előtt 2013. október 27-én (Fotó: Mészáros Márton)

A Székelyek nagy menetelése elnevezésű erdélyi rendezvénnyel egy időben megrendezésre kerülő budapesti demonstráció a román nagykövetség előtt 2013. október 27-én (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: