Elhunyt Lou Reed

Életének 71. évében elhunyt Lou Reed amerikai rockzenész, írja a The Rolling Stones amerikai zenei magazin internetes kiadása 2013. október 27-én. Reed az elmúlt ötven évben maradandó értéket alkotott a rock zene műfajában, ikonikus alakja volt az elmúlt évtizedek popkultúrájának. 

Lou Reed október 27-én hunyt el a magazin értesülése szerint, halálának oka egyelőre még nem ismert. Lou Reed idén májusban májtranszplantáción esett át, lehet, hogy halálának köze van ehhez és önpusztító életmódjához is. 

Az 1942-ben Brooklyn született zenész elsősorban az 1964 és 73 között aktív The Velvet Uderground együttes énekes-gitárosaként ismert széles körben.  A Velvet Underground az 1960-as évek végének egyik legnépszerűbb együttese volt. A banda fő dalszerzője, Reed volt, aki dalszövegeit többek között személyes tapasztalataiból merítette, de nyíltan írt a szexualitásról és a drog-kultúráról is. Miután 1972-ben távozott az együttesből, szólókarrierbe fogott. Lou Reed költői dalszövegei és sajátos fakó hangja, gitártudása révén hamarosan nagyon népszerű lett.

1972-ben kijött Perfect Day című dala örök klasszikus, akkor élte másodvirágzását, amikor Danny Boyle Trainspotting című 1996-ban bemutatott Irvine Wels című regényéből készült filmjében betétdalként szerepet kapott. Ekkor újra toplistavezető lett az Egyesült Királyságban, és később számos alkotó dolgozta fel, köztük a Duran Duran brit együttes. Lou Reed 17 éves korában eletroksokk-kezeléssel próbálták kigyógyítani biszexualitásából, ezt az ifjúkori megrázó élményét dolgozta fel a Kill Your Sons című számában 1974-ben.

Mészáros Márton

Lou Reed amerikai rockzenész (1942-2013)

Lou Reed amerikai rockzenész (1942-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: