Kelet-európai gyerekeken segít Rowling

J.K. Rowling brit regényíró, a Harry Potter-széria szerzője évek óta titkos látogatásokat tesz Moldova, Csehország, Ukrajna és Románia állami gyermekgondozó intézményeiben, és jelentős milliókkal támogatja a hátrányos helyzetű gyerekeket. Minderről egy interjúban mesélt. 

A 47 éves Rowling a Daily Mail 2013. október 27-én megjelent vasárnapi számában publikált interjújában beszélt először jótékonykodásáról. A szerzőnő úgy fogalmazott látogatásai során nem egyszer érzett ellenállhatatlan vágyat, hogy hazavigyen egy sanyarú sorsú kisgyermeket valamelyik intézetből. A háromgyermekes édesanya Lumos néven létrehozott egy jótékonysági hálózatot, amely milliókat fordít a gyermekek támogatására, valamint arra, hogy kimenthessék őket a “börtönszerű” intézetekből. 

Az újság nyomozása egyúttal arra is rávilágít, hogy az írónő jótékonysági szervezete Moldovában, a kiugróan szegény kelet-európai országban máris kimagasló eredményeket ért el:  az intézetekben élő gyerekek száma 2008 óta 63 százalékkal csökkent, 11 ezer fiatalból már csak 4300-an élnek ott. Ideális esetben a gyerekeket saját szüleihez juttatták vissza, abban az esetben, amikor erre nincs lehetőség, pedig nevelőszülőhöz kerülnek.

A Skóciában élő J. K. Rowling szerint „át kell adni a múltnak azt az ex-kommunista beidegződést, hogy az állam szemétdombra hajítja” a gondozásába került gyerekeket.

Mészáros Márton

J. K. Rowling brit regényíró

J. K. Rowling brit regényíró

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: