A magyar lakosság 71%-a nem dohányzik

Magyarországon a felnőtt lakosság 30%-a rendszeresen, napi szinten dohányzik. A tipikus magyar dohányos Észak-Magyarországon él, 25 és 34 év közötti elvált férfi, akinek komoly anyagi gondjai vannak és alapfokú végzettsége, írja egy Indexen publikált széleskörű felmérése 2013. október 28-án.

A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság 28 százaléka naponta dohányzik, 71 százaléka viszont nem dohányzó. A maradék 1 százalék alkalmanként gyújt rá. 2009-hez képest csökkent a naponta dohányzók aránya a 15 év feletti lakosság körében. A grafikon egyúttal azt is bemutatja, hogy a kemény dohányosok száma a dél-dunántúli és az észak-magyarországi régiókban a legmagasabb. A legkevesebb dohányzó személy Közép-Dunántúlon lakik.

A kutatást végző társaság azt is megnézte, hogyan oszlik el a dohányzók aránya iskolai végzettség szerint, az eredmény pedig arról számol be, hogy az alapfokú végzettséget szerzettek dohányoznak legnagyobb arányban, közülük is a nők. A legkevesebbszer a felsőfokon iskolázottak nyúlnak cigaretta után.

A kormányrendelet értelmében Magyarországon csak a kijelölt területeken lehet rágyújtani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítéseiért Orbán Viktor miniszterelnököt tüntette ki éves elismerésével idén tavasszal. Magyarországon évente 20 ezer ember hal meg a dohányzás okozta megbetegedések miatt, és továbbra is világelsők vagyunk a tüdőrák-megbetegedésekben.

Mészáros Márton

Magyarország, dohányzás

Magyarország, dohányzás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: