Könyvismertető – Ferenc pápa küldetése

Ferenc pápa küldetése. Ez a címe annak a könyvnek, amelyet Matthew E. Bunson teológus-történész végzettségű amerikai szerző írt a római katolikus egyház legfőbb pásztoráról, az idén megválasztott Ferenc pápáról, aki azóta, hogy feltűnt a politika színpadán, világsztár lett. Csodálkozásra nincs oka senkinek, az argentin főpap valóban példaértékű életet él, amely még a legkőszívűbbek arcvonásait is lágyabbá teszi.

Hiszen Ferenc pápa sok szempontból egyedülálló határtalan szeretetének kimutatásával, emberi oldalának megmutatásával, a másokon való segítés napi szinten való gyakorlásával, illetve közvetlenségével és mindenki számára érthető, világos üzenetével, amellyel célja az evangelizáció terjesztése. Már 1998-ban, amikor Buenos Aires püspökeként hivatalba lépett, világossá tette, hogy a szegények iránti életre szóló elkötelezettsége nem ér véget azzal, hogy új pocizóban folytatja munkáját, és idén márciusban, amikor XVI. Benedek pápa lemondása után a bíborosi konklávé őt választotta egyházfőnek, erről nem feledkezett meg. Ahogyan a szegényekről, és az alázatról sem. A Ferenc pápa küldetése beszámol olyan eseményekről, amelyeket már ismerhetünk a médiából, de összefüggésében, és egy rövid hírnél hosszabb terjedelemben tudhatjuk meg, hogy miért választott egy egyszerű keresztet a díszes papi feszület helyett a pápa, miért volt igazán szokatlan a megjelenése a Szent Péter-bazilika balkonján megválasztása után, hogy mennyire vonakodva fogadta el barátaitól elnyűtt lábbelijei helyett új, egyszerű fekete cipőjét, illetve olyan apró emberi gesztusokat, mint, hogy pápaként kenyeret kent az őrségnek, visszament a szálláshelyére és maga fizette ki a szállást, nem költözött be a pápai rezidenciára, vagy ehhez hasonló – egy egyházfőtől, regnáló uralkodótól teljesen felfoghatatlan – cselekedeteket.  

Az Akadémiai Kiadó ízléses kötete mégsem dicshimnusz a pápáról, hanem korrekt rajz napjaink meghatározó vezetőjéről. A kötet elvitathatatlan érdeme, hogy egy egyháztörténész munkája, aki összefüggésében látja az eseményeket, ezáltal egy sokkal színesebb, több rétegében bemutatott eseménysorozatot tár elénk. Nem életrajz, bár bizonyos szempontok szerint, mégis azt kell mondani, hogy az. Mindenesetre nem Ferenc pápa 1936-as megszületésével veszi kezdetét, és szép sorjában, az események lineáris leírásával folytatódik egészen odáig, hogy pápává választják, és megkezdi pontifikátusát. A Ferenc pápa küldetése a szentatya elődjének, XVI. Benedek pápának a váratlan lemondásával kezdődik, és csak néhány fejezet után ismerkedünk meg Jorge Mario Bergoglio bíborossal, a tiszta szívű jezsuita szerzetessel, aki már gyermekkorában meghallotta Isten hívő szavát.  Igazán elgondolkodtató része a műnek a pápa argentínai szolgálatának ismertetése, hiszen ezáltal egy melegszívű, önzetlen és másokat előtérbe helyező, végletekig szerény ember alakja körvonalazódok ki előttünk. A könyv abszolút mai szellemben, a mai olvasó elvárásaihoz igazodva készült. A színes felvételek mellett néhány rész ki van emelve, különböző táblázatok tarkítják a szöveget, köztük olyan hasznos információk, mint a legutóbbi konklávék időtartama, a lemondott pápák története, vagy éppen a Twitter-mikrobologon fent lévő bíborosok listája. 

A magyar kötet előszavát Böjte Csaba ferences szerzetes jegyzi, elgondolkodtató írása mellett a könyv megvásárlásával az olvasó automatikusan támogatja Csaba testvér Dévai Szent Ferenc Alapítványát példányonként 120 forinttal.

Mészáros Márton 

Matthew E. Bunson - Ferenc pápa küldetése (Forrás: Szegedma.hu)

Matthew E. Bunson – Ferenc pápa küldetése (Forrás: Szegedma.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: