Tüntetők és ellentüntetők a Horthy-szobor avatásán

Ellentüntetők vettek részt a néhai Horthy Miklós kormányzó mellszobrának leleplezése előtt a budapesti Szabadság téri Hazatérés templománál az első bécsi döntés 75. évfordulóján 2013. november 3-án.

A Jobbik szervezésében megtartott Horty-szobor avatás előtti istentiszteleten mintegy négyszázan vettek részt, köztük sokan gárdista egyenruhában. Az ünnepség ellen tüntetve úgynevezett flash mobot szerveztek, a megemlékezőket az úttest túloldalán sárga csillagot viselő ellentüntetők fogadták. Az ellendemonstrálók számos molinót hoztak magukkal, amelyeken ismert zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók – köztük Karinthy, Rejtő, Radnóti, Hajós Alfréd, Gábor Dénes – portréja volt látható.

A szobrot a megemlékezők “éljen Horthy!” és az ellentüntetők “szégyen gyalázat!” kiabálásai mellett leplezték le. Horthy Miklós szobrát Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője – aki korábban a magyar országgyűlés képviselőik származási alapon történő listázását javasolta – leplezte le, aki Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte, és Szent István és Szent László királlyal, valamint a Rákócziakkal, Kossuthtal és Széchenyivel említhető egy lapon.

A kormánypárt közleményben ítélte el Horthy Miklós bronzszobrának avatásán, Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere úgy nyilatkozott, a Fidesz szerint az akció jó ürügyet szolgáltat a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy antiszemitizmusról beszéljenek Magyarország kapcsán.

Mészáros Márton

Horthy Miklós kormányzó szobrának avatása Budapesten a Szabadság téren 2013. november 3-án

Horthy Miklós kormányzó szobrának avatása Budapesten a Szabadság téren 2013. november 3-án

Egy hozzászólás to “Tüntetők és ellentüntetők a Horthy-szobor avatásán”

  1. Atilla Lévay Says:

    A Horthy-szobor avatása ellen tüntetők figyelmébe.

    A “Múlt és Jővő” című zsidó lap 1944 márciusáig, tehát a német megszállás pillanatáig megjelenhetett a sokat szapult Horthy Miklós regnálása idején Magyarországon. Az akkori, Németek uralta Európában ez sehol máshol nem történt meg.

    Egy 1943 október 15-én keltezet Angol Külügyminisztériumi dokumentum is bizonyítja, hogy a Magyar kormány a háború alatt is igyekezett menteni a Zsidókat.

    Horthy Miklóst a háború után Nürnbergben tanúként hallgatták ki és nem vádlottként kezelték.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: