Elhunyt a második legidősebb bíboros

2013. november 11-én, 96 éves korában elhunyt Domenico Bartolucci olasz bíboros. Az 1917. május 7-én született papot 2010-ben kreálta bíborossá XVI. Benedek pápa, halálával a Bíborosi Kollégium tagjainak száma kétszázra változott.

Bartolucci elismert zeneszerző volt; intenzív, évszázadok szolgálatát még a második világháború kitörésének évében, 1939-ben kezdte meg. A férfi évtizedekig dolgozott a Sixtus-kápolna kórusának igazgatójaként. Amikor 2010 novemberében Benedek pápa bíborossá kreálta, 93 éves volt, ezzel az életkorral a negyedik legidősebb bíboros lett. Halálakor a második legidősebb bíboros volt.

Haláláról XVI. Benedek pápa és utódja, Ferenc pápa is megemlékezett, az emeritus pápa és a jelenlegi egyházfő is kifejezte, hogy imádkozik az Úrhoz, hogy fogadja be a nagylelkű szolgáját az örökkévalóság békéjébe. A pápa apostoli áldását adta a gyászolókra.

Bartolucci bíboros gyászszertartására november 13-án délután fél 4-kor kerül sor a Szent Péter-bazilikában Angelo Sodano bíboros vezetésével. A szentmise végén Ferenc pápa végzi a végső ajánlás (Ultima commendatio) és búcsúvétel (Valedictio) szertartásait.

Mészáros Márton

Domenico Bartolucci olasz bíboros (1917-2013)

Domenico Bartolucci olasz bíboros (1917-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: