Albánia nemet mondott a vegyi fegyver megsemmisítésre

Nem engedélyezi, hogy a szíriai vegyi fegyvereket Albániában semmisítsék meg, jelentette be Edi Rama albán miniszterelnök a Tiranában tartott beszédjében 2013. november 15-én. Az elnök úgy fogalmazott televíziós beszédjében, a balkáni ország nem rendelkezik megfelelő létesítményekkel több ezer tonna mérgező hulladék kezeléséhez.

Albániát az Amerikai Egyesült Államok kérte fel arra, hogy engedje meg, országában semmisítsék meg a vegyi fegyvereket. A két hónapja hivatalban lévő Edi Rama szocialista kormányfő az ellenzék egyre növekvő tiltakozása miatt döntött a nemleges válasz mellett. Az elmúlt napokban több ezer albán vonult az utcákra, hogy tüntessenek az ellen, hogy hazájukban kerüljenek megsemmisítésre a vegyi fegyverek. A demonstrálókat elismert művészek, és az ország katolikus püspökei is biztosításukról támogatták.

Az Egyesült Államok szövetségesének számon tartott Albánia kihátrálása visszavetheti az amerikai-orosz tervet, amely a szíriai rezsim birtokában lévő – szarint, mustárgázt és más ideggázokat tartalmazó – vegyi fegyverek megsemmisítésére dolgoztak ki.

Mészáros Márton

Edi Rama albán miniszterelnök

Edi Rama albán miniszterelnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: