Ferenc pápa a maffia célkeresztjébe kerülhet

Ferenc pápa egyházi reformintézkedéseinek egyik lépéseként átalakítja a Vatikán bankot, amellyel komoly érdekeket sért az olasz maffiavilágban. A szakemberek szerint akár az életével is fizethet a pápa.

Reggio Calabria megye helyettes ügyésze, Nicola Gratteri egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy Ferenc pápa felbőszíthette a maffiát, írja a The Guardian brit újság 2013. november 14-én. A hosszú ideje a maffia ellen harcoló Gratteri kifejezetten örül annak, hogy Ferenc pápa meg akarja tisztítani az egyházat, és lekíván számolni az állítólagos maffiakapcsolatokkal. Az ügyész szerint lépésével felbőszítheti az egyházi személyekkel üzletelő fehérgalléros bűnözőket.

Az évek óta egy calabriai bűnszervezettel küzdő ügyész azt mondta, hogy a pápa korrupcióval való leszámolása miatt gondolkodás nélkül megbuktatnák Ferenc pápát a maffiafőnökök, de ehhez nincs hatalmuk. „Ha a maffiafőnökök meg tudnák buktatni, egy percig sem haboznának. Nem tudom, hogy a szervezett bűnözők tehetnek-e bármit, mindenesetre biztosan gondolkoznak rajta. Veszélyesek lehetnek” – mondta az ötvenöt esztendős Gratteri egy olasz napilapnak.

Az argentin Ferenc pápa számos újítást kezdeményezett márciusi beiktatása óta. Meghirdette a másokkal törődő, szegény egyházat, és támogatja az IOR, a Vatikán bankjának reformját, amelyről évek óta fennáll a gyanú, hogy részben alvilági pénzek tisztára mosására használják. A pénzügyi áttekinthetőségről és a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény november 12-én lépett hatályba, miután a Vatikáni Állam Pápai Bizottsága is elfogadta.

Az olasz rendőrség a közelmúltban zárt be egy római, korábban katolikus rendházként használt szállodát, amelyet feltehetően egy szerzetesrendtől vásárolt meg a “ndrangheta” nevű olasz bűnszervezet az 1990-es években. Az egyház hallgatólagos beleegyezésével vált a maffia igazán gazdaggá az elmúlt években, tartják a szakértők, azonban arról egyet értettek, hogy Ferenc pápa elődje, az önként lemondott XVI. Benedek pápa nem tudott az alvilági kapcsolatokról. Nicola Gratteri kiemelte, hogy az egyház és az alvilág közötti kapocs oda vezethető vissza, hogy az olasz gengszterek mélyen vallásosak.

Mészáros Márton

Ferenc pápa

Ferenc pápa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: