A nagy füzet nyitotta a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált

Szász János A nagy füzet című második világháborús drámájának vetítésével kezdődött meg a 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon 2013. november 13-án. Az Elemi ösztön és a Showgirls című filmek forgatókönyvírója, Joe Eszterhas életműdíjat kap.

A magyarok alapította filmes mustrát a Los Angeles-i Laemmle’s NoHo 7 filmszínházban rendezik meg. Az eseményt hivatalosan Halász János kulturális államtitkár nyitotta meg, beszédjében hangsúlyozta, hogy a filmfesztivál kitűnő alkalom arra, hogy a nemzeti kötődést a kultúrán át fejezzük ki. Az idei fesztiválon tizenhat nagyjátékfilmet és további rövidfilmeket vetítenek.

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitófilmje A nagy füzet című alkotás volt, amely az első magyar film, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre. Az Ágota Kristóf regényéből készült világháborús dráma idén elnyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíját, és ezt a filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra. A vetítésen jelen volt a film rendezője, Szász János és Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Színésze, aki a film egyik főszerepét alakítja. Szász János a mai nap folyamán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a film gyermekszereplői, Gyémánt András és László megkapták a filmfesztivál legjobb színészi elismerését, nagyanyjukat alakító Molnár Piroska pedig a legjobb színésznő díját.

A Bunyik Béla vezette Bunyik Entertainment szervezésében, a magyar kormány támogatásával létrejövő fesztivált tizenharmadik éve rendezik meg. Ezzel párhuzamosan San Franciscóban megkezdődött a 2. Éves Magyar Filmfesztivál.

A fesztiválon látható lett Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim, Deák Krisztina Aglaja és Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című játékfilmje is, valamint, valamint a Nekem Budapest című szkeccsfilm. A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál életműdíját Joe Eszterhas magyar származású forgatókönyvírónak ítélték oda. A fesztivál idén Lugosi Béla (18882-1956) magyar származású filmsztár emléke előtt tiszteleg. A Drakulát alakító néhai színész fia, ifjabb Béla Lugosi posztumusz díjat vett át édesapja nevében.

Mészáros Márton

Szász János A nagy füzet című filmjének plakátja

Szász János A nagy füzet című filmjének plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: