Becsületrenddel tüntették ki Bob Dylant

A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki Aurélie Filipetti francia kulturális miniszter Bob Dylan amerikai énekest 2013. november 13-án. A legendás dalszerző, gitárvirtuóz, énekes személyesen vette át a kitüntetést Párizsban.

Ritkaságnak számít, ha Bob Dylan személyesen vesz át elismerést. A művész legutóbb 2012-ben vett át elismerést, akkor Barack Obama amerikai elnök adományozta neki az Elnöki Szabadságérmet (Presidential Medal Of Freedom), a legnagyobb kitüntetést, amit civil kaphat az Amerikai Egyesült Államoknak tett szolgálataiért. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott, „nincs nagyobb óriás az amerikai zene történetében.” Aurélie Filipetti francia kulturális miniszter viszont azt mondta, mielőtt átnyújtotta volna a Becsületrendet Bob Dylannek, hogy “Franciaország szemében Ön bárkinél jobban megtestesíti a kultúra felforgató erejét, amely képes megváltoztatni az embereket és a világot.”

Bob Dylan csak egy kép készítésére adott engedélyt az eseményen, és az elismerésről csak annyit mondott, hogy „büszke és hálás.” A kitüntetés átadásán jelen volt Hugues Aufray francia énekes, aki francia közönség számára népszerűvé tett több Bob Dylan-dalt, valamint Christiane Taubira francia igazságügy-miniszter is. A francia kulturális miniszter még tavasszal javasolta, hogy a Napóleon által alapított rangos kitüntetést adományozzák Dylannek. A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap írása szerint a Becsületrend nagykancellárjának hivatala kezdetben méltatlannak találta az énekest a kitüntetésre pacifista állásfoglalásai miatt, valamint azért, mert egyidőben rendszeresen fogyasztott marihuánát. Korábban Liza Minelli amerikai énekesnő, Paul McCartney brit énekest is elismerték a Becsületrenddel.

A 72 éves Dylan legújabb tárlata november 16-án nyílik egy londoni művészeti galériában, ahol a hét általa készített vaskaput is kiállít, amelyek darabonkénti árát legalább 35 ezer fontra (kb. 12 millió forint) becsülik. A „hegesztés és fémfeldolgozás iránti egész életen át tartó szenvedélyéről” is ismert Dylan műveit 2006 óta állítják ki világszerte.

Mészáros Márton

Bob Dylan amerikai zenész és Aurélie Filipetti francia kulturális miniszter, miután a francia Becsületrenddel tüntették ki Párizsban 2013. november 13-án

Bob Dylan amerikai zenész és Aurélie Filipetti francia kulturális miniszter, miután a francia Becsületrenddel tüntették ki Párizsban 2013. november 13-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: