Károly, a brit trónörökös 65 éves

2013. november 14-én töltötte be 65. életévét Károly walesi herceg, a brit trónörökös. Nála kevesebb felkészült leendő uralkodó van, ötvenegy éve trónörökös, de meglehet, soha nem kerül trónra. Egy XXI. századi trónörökös portréja.

1948. november 14-én a londoni Buckingham-palotában született az akkor trónörökös Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg fiaként. Ekkor nagyapja, IV. György király ült a trónon (egyben India császára), aki bátyját, VIII. Edwardot váltotta, utóbbi azért mondott le a trónról, hogy feleségül vehesse polgári származású, kétszeresen elvált amerikai szerelmét. Károlyt a Buckingham-palota zeneszobájában keresztelték meg december 15-én, teljes neve: Károly Fülöp Arthur György. Amikor Károly herceg hároméves volt, huszonhat éves édesanyja, II. Erzsébet néven trónra lépett, miután György király 1952. február 6-án, hosszú betegség után elhunyt. A királynőnek ekkor már megszületett a lánya, Anna hercegnő is, de értelemszerűen legidősebb fiúgyermekét, Károlyt tette trónörökössé.

Károly walesi herceg

Károly walesi herceg

A gyermek Károly ott volt édesanyja koronázásán a Westminster-apátságban, közvetlenül nagyanyja, Erzsébet anyakirálynő mellett helyet foglalva. Károly a londoni Hill House Schoolban kezdte meg tanulmányait, később két olyan iskolában tanult tovább, ahol édesapja is tanult. 1966-ban az ausztráliai Victoria egyik oktatási intézményének növendéke volt, a következő évtől pedig a Cambridge-i Egyetemen hallgatója lett antropológia, régészet és történelem tantárgyakból. Második évében átment a walesi egyetemre, ahol walesi történelmet és a walesi nyelvvel ismerkedett meg. 1970-ben végül a Cambdridge-i Egyetemen diplomázott, ezzel ő lett az első a Windsor-házban, aki egyetemi diplomát szerzett. A királyi hagyományokat követve a légierőnél és a királyi tengerészetnél szolgált.

Károly herceg 1958-ban kapta meg édesanyjától a walesi hercegi címet, Erzsébet királynő 1969-ben helyezte fia helyére a koronát a Carnarfon-kastélyban, amelyet élőben közvetített a brit közszolgálati televízió. Korai szerelmei után 1977-ben találkozott először Lady Diana Spencerrel. 1981-ben vette feleségül az akkor húszéves Dianát, a látványos esküvőt világszerte követték. A házasságból két fiúgyermek, Vilmos és Harry herceg született. A herceg megcsalta a feleségét, és a források szerint Diana hercegnő is félrelépett. A pár külön költözött, de alig egy évvel válásuk után Diana egy párizsi autóbalesetben életét vesztette, temetését a milliók követték figyelemmel. Károly édesapjával, és két gyermekével kísérte ex-neje koporsóját utolsó útjára, azonban a brit médiának köszönhetően az alattvalók szemében esett a népszerűsége, részben azért, mert Diana nyíltan megkérdőjelezte alkalmasságát az uralkodásra egy interjúban. Diana kétségkívül a királyság történetének egyik legveszélyesebb szereplője volt. Sokak szerint halála után Károlynak fiain keresztül sikerült visszaállítani megtépázott hírnevét: gyermekeivel mindig is jó kapcsolata volt, kiemelkedően jó apának tartják.

Károly 2005-ben egy privát ceremónia keretében vette feleségül szerelmét, Camilla Parker-Bowlest, akivel már a 70’-es évektől találkozgatott. Míg a Diana-érában Camilla gyűlölt személyiség volt, esküvőjükre már elfogadták és meg is kedvelték valamelyest a britek.

A születésnapos herceg az egyik legaktívabb, és a leggyakrabban jótékonykodó személyisége napjainknak. Földünket „haldokló bolygónak” tartja, és sajátos világnézete, amelyben összekapcsolódik az anyagi és a spirituális valóság, arra ösztönzi, hogy mindent megtegyen világunk jobbá fordításáért, ha az ég úgy rendelte, hogy lehetőséget kapott erre. Számos konferencián beszélt már az éghajlatváltozás veszélyeiről, és több környezetvédelmi társaság tiszteletbeli elnöke. A leendő uralkodó számtalan könyvet írt a környezetvédelem fontosságáról, és már jóval elterjedése előtt szószólója volt a klímaváltozásnak.

Károly herceg évente 120-150 millió fontot gyűjt csak a saját alapítványainak, amelyekből több mint húsz van. Első alapítványa, az 1976-ben létrehozott Prince’s Trust eleinte a thatcheri reformok kárvallottjain próbált segíteni, az azóta eltelt csaknem négy évtized alatt az szervezet csaknem 650 ezer fiatalnak segített a pályakezdésben vagy vállalkozása beindításában. Az évente megrendezett Prince’s Trust-gálákon a zenei élet legnagyobb sztárjai szoktak fellépni Shirley Bassey-től kezdve Rod Stewarton, Paul McCartney-n, Elton Johnon keresztül Tom Jones-ig.

A herceg a vallások között párbeszéd elkötelezett híve. Az Öböl-háború idején hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyes, ha minden muszlimot szélsőségesként állítanak be, a The Guardian brit lap külügyi forrásai szerint Károlynak elévülhetetlen érdemei vannak a brit érdekek és az iszlám világ között közvetítő tevékenységének köszönhetően. Ha valaki nem tudná, Károly hagyományőrző is: nyílt kampányt folytat a régi épületek megmentéséért, és gyakran az új fejlesztések ellen emeli fel hangját. Habár számtalan elismert tudóst (köztük sok Nobel-díjast) fogadott, az alternatív gyógymódok és a homeopátia mellett tette le voksát, bár a hagyományos gyógymódokat sem vetette el. Kisebb botránnyá fajult a herceg kijelentése, amelyben rákos betegeknek javasolta, hogy a Gerson-terápia mintájára a kemoterápiás kezelések helyett gyümölcslevekkel és vitaminokkal vegyék fel a harcot a gyilkos kór ellen.

Károly walesi herceg évente mintegy háromszáz-négyszáz hivatalos eseményen jelenik meg (köztük az uralkodó hivatalos születésnapi ünnepségén, a trónbeszéd elmondásakor, a Térdszalagrend évenkénti ünnepségén, az ascoti derbin), havonta látogat külföldre, születésnapját is Indiában ünnepelte, ahonnan másnap utazott el Sri Lankára. Számos jótékonysági rendezvényen jelenik meg, konferenciákat vezet, és különböző megnyitókon mond beszédet. A vicc kedvéért már beugrott időjárást jelenteni egy televíziós adásba, volt már alkalmi DJ, és énekelni is hallhattuk. A herceg, akinek első unokája, György idén született meg, a gyermekek nagy barátja. 1980-ban gyerekkönyvet írt, amelyből a BBC rajzfilmet készített a hangalámondásával, később pedig balettelőadás is született a műből. Károly herceg ritka szabadidejében szívesen festék, a vízfestékkel megálmodott alkotásaiból készült litográfiákat árverésre is bocsátották, természetesen nemes cél érdekében.

Károly herceg táncol

Károly herceg táncol

2009-ben az öko-harcos herceg a G20-as országok vezetőit magánkihallgatáson fogadta londoni rezidenciáján, a Clarence House-ban, ahol az állam- és kormányfők 6 milliárd dolláros támogatást ígértek az őserdők megmentésére a hercegnek. Károly egyúttal a napi politika alakítója, a brit kormánytagokat rendszeresen bombázza kézírásos széljegyzetekkel ellátott leveleivel, és többször hallatta hangját különböző politikai kérdésekben is. A kommunizmus alatt Nicolae Ceausescu román diktátor falurombolása ellen szólalt fel, személyesen Ceausescunak címezve szólított fel az erdélyi falvak ledózerolásának a leállítására. Károly herceg Románia különleges természeti adottságait számos alkalommal dicsérte, és a Vad Kárpátok című ismeretterjesztő filmsorozatban arra buzdított mindenkit, hogy óvják meg a zsugorodó romániai erdőket. A brit trónörökös rendszeres vendég Erdélyben, ahol több birtokot is vásárolt, köztük Zalánpatakon, ahol három parasztházat újított fel és tett vendégfogadásra alkalmassá. Károly a szegény faluban a szénégetővel és a tehenészlánnyal is találkozott már, az emberek annyira megszerették, hogy csak „Csárli hercegként” becézik, és köztudott róla, hogy imád csárdást táncolni. Ha már a táncnál tartunk, el kell mondani, Károly a táncparkett ördöge. „Vele táncolni még a szexnél is jobb” – mondta róla Emma Thompson, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő. A herceget már megtáncoltatta egy brazil őslakos hölgy is, néhány évvel ezelőtt pedig egy rendezvényen mutatta be tánctudását egy ismeretlen asszonnyal.

A herceg legutóbb 2010-ben járt Magyarországon, ük-ükanyja, Rhédey Klaudia grófnő (1812-1841) magyar volt. Trónörökösként több tucat cím közül a Wales hercege a legismertebb, de Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere is egyben. Károly hercegnél hosszabb ideig egyetlen uralkodó sem várt a trónra a szigetországban: a walesi herceg 65. születésnapjával megdőlt a trónörökösi korrekord is, amely eddig IV. Vilmos királyé volt, aki 64 évesen léphetett trónra. A trónörökös egyáltalán nem számlálja körmét rágva a napokat, hogy mikor jön el az ideje. Sőt a Time magazin cikke szerint kifejezetten élvezi trónörökösi életét, és attól tart, még azelőtt trónra kerülne, hogy véghezvitte kiterjedt jótékonysági, környezetvédelmi és egyéb tevékenységeivel kapcsolatos célkitűzéseit.

A történészek szerint II. Erzsébet halála után nem lesz generációs ugrás, hanem Károly örökli a trónt, így a népszerű Vilmos herceg csak apja után kerül majd trónra. Ahhoz hogy valaki megörökölhesse a trónszéket, értelemszerűen az elődjének meg kell halnia. Károly herceg pedig már csak ezért sem vágyhatja a trónt, mivel édesanyját mindennél jobban tiszteli, ennek a királynő gyémántjubileumi ünnepségén milliók előtt adott hangot meleg hangú beszédjében.

Mészáros Márton

Károly herceg és Camilla hercegnő Delhiben

Károly herceg és Camilla hercegnő Delhiben

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: