Meghalt Doris Lessing Nobel-díjas írónő

2013. november 17-én, 94 éves korában elhunyt Doris Lessing Nobel-díjas brit író, a feminista irodalom emblematikus alakja. Az írónőt 2007-ben ismerték el irodalmi Nobel-díjjal.

Lessing 1919. október 22-én brit szülők gyerekeként, Doris May Tayler néven született Perzsiában, a mai Irán területén. Hatéves korában költözött el családja az akkori Dél-Rodéziába (ma Zimbabwe). Habár protestáns volt, egy római katolikus lányiskolába járt. Fiatalkorában dadusként dolgozott, és az őt alkalmazó családok könyvekből képezte tovább magát.

Legismertebb műve az 1962-ben megjelent Az arany jegyzetfüzet, amely a feminista irodalom klasszikusai közé emelte. A regény egyik főszereplőjét, Anna Wulf írónőt  Virginia Woolf (1881-1942) brit írónőről mintázta. Magyarul megjelent A fű dalol, Az ötödik gyerek és a Megint a szerelem című regénye is.

Kétszer házasodott meg, mindkétszer elvált. Férje, Gottfried Lessing nevét viseli. Három gyermeke született. Fiatalon a brit kommunista mozgalmak tagja lett, ám az 1956-os magyarországi forradalom leverésének hatására eltávolodott az eszmétől. 1961-ben egy magyar barátjának írt verset To a Hungarian Friend címmel, amely kötetben soha nem jelent meg.

87 évesen kapta meg az irodalmi Nobel-díjat kapott, ezzel ő lett minden idők legidősebb irodalmi díjazottja. A hivatalos indoklás szerint Lessing „női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélő, aki kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt.” Doris Lessing akkor tudta meg, hogy 2007-ben neki ítélték oda az Oscar-díjat, amikor hazatérve a háza előtt a világsajtó munkatársai, riporterek és fotósok hada várta. Az írónőt 2008-ban a The Times brit napilap az ötödik helyen nevezte meg “Az ötven legnagyobb brit szerző 1945 óta” nevet viselő listáján.

Mészáros Márton

Doris Lessing Nobel-díjas brit írónő (1919-2013)

Doris Lessing Nobel-díjas brit írónő (1919-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: