Törőcsik Mari meglepődött emléktábláján

Törőcsik Marinak, a Nemzet Színészének emléktábláját avatták fel az egri Ward Mária gimnázium falán 2013. november 15-én. A 78 éves művésznő leplezte le saját emléktábláját.

Az ünnepségen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Csákvári Antal, az Egri Országzászló és Emlékhelybizottság elnöke és Habis László polgármester köszöntötte Törőcsik Marit, aki a mai Ward Mária gimnázium épületében működött angolkisasszonyok gimnáziumában tanult 1946-47-ben. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő emléktábláján születési dátuma után kötőjelet tettek, ezzel utalva elhalálozásának idejére, amely még üres. Amikor a színésznő meglátta a táblát, a jelenlévő sajtó egybehangzó véleménye szerint maga is meghökkent.

A baki minden bizonnyal abból fakadhat, hogy élő személy nagyon ritkán kap emléktáblát, szobrot, legutóbb Magyarországon néhány éve még életében Puskás Ferencet ismerték el emléktábla avatással. Törőcsik azonban örömét fejezte ki az emléktábla kapcsán, és büszkének érzi magát, hogy az utókor számára mementó lehet neve, és pályafutása, amellyel elsősorban a magyar kultúra gyarapítását szerette volna elérni.

Mészáros Márton 

Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznő az emléktábla avatáson az egri Ward Mária gimnázium előtt 2013. november 15-én (Barna Béla felvétele)

Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznő az emléktábla avatáson az egri Ward Mária gimnázium előtt 2013. november 15-én (Barna Béla felvétele)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: