Mindenhol siker az Éhezők viadalának folytatása

A mérvadó amerikai mozijegy-eladási toplista mellett szinte a világ legtöbb országában listavezető Az éhezők viadala: Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire) című amerikai sci-fi, derül ki a 2013. november 25-én nyilvánosságra hozott box-office adatokból.

A sikerfilm 161,1 millió dolláros bevétellel indult az Egyesült Államokban, kimagasló eredményével egyből rekordot döntve, ugyanis ilyen magas debütálással még egyetlen film sem rajtolt egyetlen év novemberében sem. Az idén Oscar-díjat nyert Jennifer Lawrence főszereplésével készült sikerfilm-folytatás az Egyesült Államokon kívül 146,6 millió dolláros bevételre tett szert, ami szintén kifejezetten erős nyitásnak számít. A forgalmazó szerint külföldön nagyobb hangsúlyt fektettek a film promóciójára, a siker valószínűleg ennek köszönhető. Az amerikai mozikban második helyre csúszott a Thor: Sötét világ (Thor: Dark World) című fantasy, amely szintén folytatás (első része a 2010-es Thor). A világszerte már félmilliárdot is átlépő bevételű alkotás ezúttal csak 14,1 millió dollárt hozott ezen a hétvégén.

Bemutatták az Elpuskázva (Delivery Man) című vígjátékot, amelyben egy férfiről kiderül, hogy közel ötszáz gyermek apja lett egy véletlen baleset folytán. A Vince Vaughn főszereplésével készült komédia csak 8,2 millió dollárt hozott, azonban ez is elegendő volt ahhoz, hogy a nézettségi toplista negyedik helyén nyisson. Az Elpuskázva költségvetése csak 26 millió forint volt, így nem fenyegeti bukás. Négy moziban kezdték el vetíteni a Judi Dench főszereplésével készült Philomena című brit filmet, amely a korlátozott vetítések mellett 128 ezer dollárt hozott.

Magyarországi box-office adatok

Az éhezők viadalának második része Magyarországon is futótűzként terjed, a magyarországi nézettségi toplista első helyén nyitott 69 482 nézővel. Az első részt, Az éhezők viadala című alkotást 2012-es bemutatásakor csak 21 595 ember nézte meg. Harmincegyezer nézőt vonzott a Thor: Sötét világ, a Last Vegas című döcögős komédia pedig a harmadik helyre csúszott. Hetekkel a bemutató után is még húszezer nézőt érdekel, ezzel elérve a 117 ezres nézőszámot. A jogász (The Counselor) 9 ezer, a Phillips kapitány (Captain Phillips) 5 ezer, a Gravitáció pedig 4 ezer nézőt csalt mozikba. Utóbbi alkotás már 215 ezer nézőnél tart itthon, így az idei év tíz legnézettebb Magyarországon vetített filmjeinek egyikévé vált. 

Az ezen a héten bemutatott A komornyik (The Butler) című feketejogi dráma, amelyben tucatnyi Oscar-díjas sztár szerepel, meglepően keveseket érdekelt, mindössze 3238 embert vonzott a magyar mozikba, pedig az Egyesült Államokban az előző hónapban listavezető volt.

Mészáros Márton

Az éhezők viadal: Futótűz (The Hunger Games: Catching fire) című film posztere

Az éhezők viadal: Futótűz (The Hunger Games: Catching fire) című film posztere

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: