Elkészült a 670 oldalas Skót Függetlenségi Tervezet

Nyilvánosságra hozta a skót kormány az úgynevezett Fehér Könyvet Glasgowban 2013. november 26-án, amelyben a skót nemzet függetlenné válásának részletei olvashatóak. A kormánypárt több mint félezer oldalon át taglalja, hogy képes lehet-e Skócia, Nagy-Britannia második legnagyobb országrésze elszakadni az Egyesült Királyságról.

A 670 oldalas kiadvány tartalmazza a skót kormánynak az általa célként kitűzött függetlenné válás részletesen kidolgozott tervezetét. A függetlenné válás egyik alappontja szerint Skócia autonómiájának elnyerése után is elismerné alkotmányos államfőjének a mindenkori brit uralkodót, és megtartaná fizetőeszközeként a fontot. Nagy-Britannia azonban már korábban leszögezte, hogy az elszakadás esetén Skócia nem alakíthatna automatikusan valutauniót az Egyesült Királysággal. A függetlenségi terv tartalmazza azt is, hogy a független Skócia területén és felségvizein nem telepíthetők nukleáris fegyverek, amely azért hátrányos a britekre nézve, mert az önálló brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta támaszpontja Skóciában található.

A skót függetlenségi törekvések egyik alappillérjét az önálló hadsereg felállítása jelenti, ugyanis a függetlenségtől számolt első tíz évben 15 ezer fős saját reguláris hadsereget hoznának létre, amelyet ötezer fős tartalékos állomány egészítene ki. A BBC brit közszolgálati média helyett 2017-től saját skót közszolgálati hírügynökség, a Scottish Broadcasting Service (SBS) jönne létre. Alex Salmond skót miniszterelnök, a parlamenti többségben lévő, 2011 óta kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője tavaly hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A népszavazást 2014. szeptember 18-ára írták ki, leghamarabb pedig 2016-ban lehet önálló állam Skócia. A brit és skót kormány megállapodás értelmében Skócia 5,1 millió állampolgárának arra a kérdésre kell igenlő, vagy nemleges választ adni, hogy szeretné-e, ha Skócia független ország lenne-e a jövőben.

A legújabb közvélemény-kutatások és politikai elemzők vélekedése szerint a skótok körében nincsenek többségben az önállóságra vágyóak. A skót királyság 1707-ig független állam volt, ekkor azonban az Acts of Union, vagyis az egyesülések törvénye politikai unióba vonta az angol királysággal, és ezzel létrejött Nagy-Britannia. Skócia azóta is külön állam, és saját törvénykezéssel rendelkezik, de hivatalosan Nagy-Britannia része.

Mészáros Márton

Alex Salmond skót és David Cameron brit miniszterelnök egy korábbi felvételen

Alex Salmond skót és David Cameron brit miniszterelnök egy korábbi felvételen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: